Linkovi

PUTIN POTPISAO ZAKON: Strani mediji mogu da budu 'strani agenti'


Predsjednik Rusije Vladimir Putin
Predsjednik Rusije Vladimir Putin

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin potpisao je u subotu koji omogućava označavanje medija kao "stranih agenata", što je objašnjeno kao reakcija na obavezu ruske televizijske kuće Russia Today da se tako registruje u SAD.

Zakon, koji je donji dom parlamenta usvojio sredinom mjeseca, a gornji ove nedjelje, objavljen je na zvaničnom sajtu sa pravnim dokumentima i stupa na snagu odmah.

Prema zakonu, svi strani mediji koji rade u Rusiji mogli bi biti označeni kao "strani agenti" na osnovu odluke Ministarstva pravde.

Predviđa se obaveza entiteta da vlastima daju informacije o svojoj finansijskoj situaciji i da u svim svojim dokumentima naznače da su "strani agenti".

Formalno, novi tekst samo proširuje zakon iz 2012. godine, koji se do sada odnosio samo na nevladine organizacije.

Kao prve potencijalne mete novog zakona pominju se radio stanice Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa/Radio sloboda, koje finansira američki Kongres.

"U ovom trenutku ne možemo spekulisati o efektima novog zakona, jer nijedna novinska organizacija još nije bila označena 'stranim agentom', a ograničenja koja se odnose na takve 'agente' nisu objavljena", izjavio je predsjednik Radija Slobodna Evropa Thomas Kent.

"Ostajemo posvećeni nastavku novinarskog rada u interesu pružanja tačnih i objektivnih vijesti našoj publici na ruskom govornom području", rekao je Kent.

John Lansing, direktor Odbora guvernera za međunarodno emitovanje (BBG), izjavio je da „karakterisanje takvog poteza Rusije kao reciprocitetne mjere poteza SAD-a, predstavlja iskrivljivanje realnosti“.

„Ruski mediji, Uključujući Russia today i Sputnik, slobodni su da rade unutar SAD i mogu biti, i jesu, prenošeni preko kablovskih TV i FM radio emitera“, dodao je Lansing.

„Istovremeno, mediji SAD koji se emituju međunarodno, uključujući Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa, protjerani su sa TV i radio stanica u Rusiji“.

On je dodao i da su „naši novinari na terenu izloženi maltretiranju od strane ruskih vlasti i suočavaju se sa brojnim restrikcijama u svom poslu“.

EU: Ruski zakon o medijima pretnja za slobodu izražavanja

Ruski zakon koji omogućava označavanje medija kao "stranih agenata" predstavlja prijetnju za slobodne i nezavisne medije", ocijenila je Evropska unija (EU).

"Zakon koji je suprotan obavezama Rusije prema poštovanju ljudskih prava, predstavlja dodatnu prijetnju za slobodne i nezavisne medije kao i za pristup informacijama", navodi se u saopštenju.

EU je dodala da zakon predstavlja "pokušaj smanjenja prostora za nezavisni glas u Rusiji".

Zakon su kritikovale i organizacije Human Rights Watch i Amnesty International.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG