Linkovi

Putin: Uspješno testirana nova raketa na nuklearni pogon


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je mogućnost da se ta zemlja vrati nuklearnim testovima prvi put u tri decenije, kao i da bi mogla da povuče potpis na Sporazumu o nuklearnom testiranju.

Prvi čovjek Kremlja koji može da daje odluke o najvećoj nuklearnoj sili, također je rekao da je Moskva uspješno testirala krstareću raketu koja ide na nuklearni pogon i može da nosi nuklearne bojeve glave, pod imenom "Burevestnik", čije se performanse smatraju nevjerovatnim.

Putin navodi da nema potrebe da Rusija mijenja svoju nuklearnu doktrinu, ali da bi bilo koji napad na tu zemlju mogao da isprovocira istovremeni odgovor stotinama nuklearnih raketa koje neprijatelj ne bi mogao da preživi.

"Da li treba ovo da mijenjamo i zašto? Sve može da se mijenja, samo ja trenutno ne vidim potrebu za tim", rekao je Putin o nuklearnoj doktrini, dodajući da opstanak ruske države nije ugrožen.

"Mislim da nijedna osoba koja normalno razmišlja i ima dobro pamćenje ne može da pomisli da upotrijebi nuklearno oružje protiv Rusije", rekao je on.

On je dodao da čuje da ga politički analitičari i naučnici pozivaju da se vrati nuklearnom testiranju, riječima da bi to poslalo moćnu poruku Zapadu. Naveo je da su Sjedinjene Američke Države potpisale Sporazum o zabrani nuklearnih testova, ali ga nisu ratifikovale, dok je Rusija potpisala i ratifikovala ga.

"Nisam spreman da kažem da li ćemo zaista sprovesti testove, ali je teoretski moguće da se ponašamo isto kao Sjedinjene Američke Države", rekao je Putin

"Ali to je pitanje za državnu Dumu (donji dom parlamenta). Teoretski je moguće povući ratifikaciju, to bi bilo dovoljno", rekao je ruski predsjednik. On je odgovorio na pitanje konzervativnog ruskog naučnika Sergeja Karaganova koji traži čvršći nuklearni stav.

Vojni analitičari navode da bi obnova nuklearnih testova Rusije ili Sjedinjenih država bila veoma destabilizujuća u doba kada su napetosti među dvjema državama veće nego ikada u posljednjih 60 godina. Rusija je u februaru suspendovala učešće u novom ugovoru o strateškom smanjenju nuklarnog naoružanja START.

Putin je rekao da je Rusija nedavno završila rad na novoj generaciji Sarmat interkontinentalnih balističkih raketa, koje mogu da nose 10 ili više nuklearnih glava. Također je naveo da je uspješno testirana raketa Burevestnik, ali nije rekao kada se to desilo.

Optužio je Zapad da gubi kontakt sa realnošću kada je u pitanju rat u Ukrajini.

"Ako su lideri Zapada zaboravili kako da se dogovore, onda svijet treba da vidi gdje takva arogancija vodi", upozorio je Putin.

Dok je držao govor, rublja je pala ispod 100 za dolar. Bila je 80 za jedan dolar, dan prije nego što je Putin naredio napad na Ukrajinu 24. februara 2022.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG