Linkovi

Putin tvrdi da Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez


Xi Jinping i Vladimir Putin
Xi Jinping i Vladimir Putin

Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez i ne skrivaju ništa u pogledu svoje vojne suradnje, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu državnoj televiziji emitiranom u nedjelju, prenosi Reuters.

Putin i kineski predsjednik Xi Jinping obećali su bliže veze dviju zemalja, na summitu u Moskvi koji je održan početkom ove sedmice.

Istovremeno, Rusija se bori da ostvari uspjehe u ratu u Ukrajinu koju naziva "specijalnom vojnom operacijom".

"Ne stvaramo nikakav vojni savez s Kinom. Da, imamo suradnju u sferi vojno-tehničke interakcije i to ne skrivamo. Sve je transparentno, nema ništa tajno", kazao je Putin, piše agencija Interfax.

Putin je, također, rekao da zapadne sile pokušavaju formirati više globalnih saveza, optužujući Sjedinjene Američke Države i NATO da počinju graditi novu "osovinu", koja ima neke "sličnosti sa savezništvom Njemačke, Italije i Japana iz Drugog svjetskog rata".

Si i Putin potpisali su zajedničku izjavu poslije glavnog razgovora u Kremlju 21. marta istakavši "pozitivnu ulogu" Kine i njenu "objektivnu, nepristrasnu poziciju" o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Visoki status Kine u odnosima raste dok ruska ekonomija trpi pod teretom sankcija Zapada, produbljujući ovisnost Kremlja o Pekingu u trgovini, ističu stručnjaci.

Kina je postala ključna tranzitna ruta za Rusiju za uvoz robe koju je Zapad zabranio.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG