Linkovi

Putin traži od vojske da pomogne u borbi protiv Covida


Ruski predsjednik Vladimir Putin (Foto: Evgeniy Paulin, Sputnik, Kremlin Pool, AP)
Ruski predsjednik Vladimir Putin (Foto: Evgeniy Paulin, Sputnik, Kremlin Pool, AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da će Rusiji možda biti potrebna pomoć vojske za izgradnju poljskih bolnica za pacijente oboljele od Covida, dok se zemlja bori protiv naglog rasta broja zaraženih.

"Situacija u zemlji je veoma teška. Više od 40.000 slučajeva dnevno. To se nikada nije dogodilo. Od vas tražim da nastavite da pomažete civilnim zdravstvenim službama, ako je to potrebno. Možda da iskoristite svoje građevinarske vještine zato što i dalje postoji potreba da se grade medicinski objekti", rekao je Putin u obraćanju ministri odbrane Sergeju Šojguu i drugim vojnim zvaničnicima.

Putin je prošlog mjeseca naložio jednonedjeljno zatvaranje biznisa od 30. oktobra, što bi regionalne vlasti mogle da produže po potrebi.

Region Novgorod, sjeverozapadno od Moskve, u ponedjeljak je najavio da će produžiti uredbu još nedjelju dana.

"Tokom te sedmice, pooštrićemo uslove na raznim radnim mjestima. Pojedine organizacije će biti zatvorene", najavio je regionalni guverner Andrej Nikitin.

Moskva je uvela najoštrije mjere za sprječavanje širenja Covida, proteklih više od godinu, a otvorene su samo vitalne radnje kao što su apoteke i prodavnice. Pojedini barovi i drugi biznisi su ignorisali mjere, dok sve više Rusa ide na odmor u inostranstvo da bi izbjegli restrikcije.

U Rusiji je od početka pandemije zaraženo više od 8,5 miliona ljudi, a broj smrtnih slučajeva je veći dio prošlog mjeseca dostizao rekorde.

Pojedini zdravstveni stručnjaci ocjenjuju da borbu protiv Covida otežava više faktora - oklijevanje građana da se vakcinišu, pomiješane poruke zvaničnika, nepouzdana statistika i pokušaj da se odgovornost sa Moskve prebaci na lidere ruskih republika i regiona.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG