Linkovi

Ruski predsjednik Putin tvrdi da je sa Obamom razgovarao o zajedničkoj akciji protiv ISIL-a


Vladimir Putin, 1. septembra, 2015
Vladimir Putin, 1. septembra, 2015

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da njegova zemlja želi oformiti medjunarodnu anti-terorističku koaliciju, i tvrdi kako je sirijski predsjednik Bashar al Assad spreman održati rane parlamentarne izbore, te čak uključiti članove opozicije u buduću novu vladu .

Gospodin Putin je ovo izjavio danas na Ekonomskom Forumu istočnih zemalja, koji se održava u Vladivostoku, rekavši da njegova vlada već razgovara sa, kako je naglasio, američkim partnerima. Vladimir Putin takodjer tvrdi da je direktno o tome razgovarao sa američkim predsjednikom Obamom, putem telefona, te sa turskim predsjednikom Erdoganom, liderstvom Saudijske Arabije, jordanskim kraljem Abdullahom i egipatskim predsjednikom Abdel Fattah el-Sisijem.

Gospodin Putin dodaje da bi koraci ka poduzimanju takve inicijative, trebali ići paralelno uz "odredjene političke procese u Siriji... Sirijski predsjednik Bashar al Assad se slaže s ovim, i spreman je održati rane parlamentarne izbore, kao i uspostaviti veze sa tzv. zdravom opozicijom, čije bi članove, tj. predstavnike uveo u vladu. " - bile su Putinove rijeci na Forumu u Vladivostoku.

Izbjeglice is Sirije, nastavio je Vladimir Putin, ne bježe od režima Bashara al Assada, nego od užasa i zločina ISIL-a. Medjutim, nastavio je on, mi shavatamo da je neophodna politička promjena, i oko toga već suradjujemo sa našim partnerima u samoj Siriji." , zaključio je ruski lider.

Putin medjutim nije propustio kazati kako je još uvijek rano da se govori o ruskom vojnom uključenju protiv ISIL-a u Siriji. Moskva, naglasio je Putin, pruža vrlo ozbiljnu podršku Damasku, u opremi, treningu i oružju.

Jučer je Glasnogovornik BIjele Kuće, Josh Earnest kazao da Washington "budno motri" izvještaje prema kojima je Moskva već rasporedila vojsku i zračne snage unutar Sirije.

"Svaka vojna podrška Assadovom režimu - iz bilo kojeg razloga - u formi vojnika, aviona, oružja, ili fondova , je destabilizirajuća i kontra-produktivna. " kazao je glasnogovornik Bijele Kuće.

XS
SM
MD
LG