Linkovi

Putin i Rusija: Obnoviti moć zemlje bezmalo po svaku cijenu


Analitičari ističu da je razumijevanje svih kompleksnosti Putinove ličnosti ključno za shvatanje čovjeka, dugogodišnjeg predsjednika Rusije i bivšeg obavještajca.

Unatoč ekonomskoj krizi u koju je zapala ruska ekonomija popularnost predsjednika te zemlje Vladimira Putina je skoro rekordno visoka. Sankcije Zapada nametnute zbog politike Moskve prema Ukrajini nisu do sada nimalo uticale na promjenu te politike i Putin nastavlja, kako ocjenjuju mnogi analitičari, ostvarivati svoju namjeru obnavljanja Rusije kao svjetske sile i unutarnjeg stanja u zemlji kakvog on smatra odgovarajućim.

Rusija je u ponedjeljak prolasvila "Dan odbrane domovine." Bila je još jedna prilika za ruskog predsjednika da oda počast ruskim vojnim pobjedama, bivšim i sadašnjim vojnicima i da o Rusiji govori kao o snažnoj i uticajnoj državi na međunarodnoj političkoj sceni.

Na njegove sadašnje vizije Rusije kao države bitno je uticao raspad Sovjetskog Saveza 1991. Godine, ocjenjuje Edward Lucas, autor knjige "Novi hladni rat":

"On vjeruje da je Rusija izigrana devedestetih godina, da je raspad Sovjetskog Saveza posljedica politike Zapada i da je sada vrijeme da Rusija povrati ono što je tim raspadom izgubila, i statusno i teritorijalno."

Po ocjenama Zapada takva vizija ruskog predsjednika vrlo je uočljiva na primjeru Ukrajine. Putin je, najkraće rečeno, uputio ruske vojne snage na tlo neovisne i suverene države. On to, naravno, u svakoj prilici demantira.

Sankcije kojima Zapad odgovara na rusku politiku prema susjednim državama i na teritorijalne pretenzije Moskve do sada i za sada imaju mali efekat, ističe Ben Judah, autor "Lomljivog carstva," biografije o Vladimiru Putinu i dodaje:

"Ono što je vidljivo je da u Rusiji nema drugih jakih figura. Tu je samo Putin i njegova diktatura. Uticaj i uloga svih drugih u potpunosti su ovisni o njegovoj volji."

Putin je uvjeren da je on, i jedino on, čovjek koji može voditi i jačati Rusiju, takođe kaže Ben Judah:

"Ako on misli da to može ratom, on će povesti rat. Ako misli da to može ekonomskim ratom, on će podsticati i tu vrstu rata. Ako misli da je jedini put jačanja Rusije nacionalizam i konfrontacija sa Zapadom, on će ići i tim putem."

Vladimir Putin bio je oficir, pukovnik, KGB-a, sovjetske obavještajne službe. To je u njegovoj psihi ostavilo neizbrisiv trag kaže Edward Lucas:

"On i danas gleda na svijet kao nešto okrutno i paranoidno, upravo onako kao što je to bila osnovna premisa KGB-a. Istovremeno on voli svjetla reflektora. Kao obavještajac, izašao je iz duboke sjene, postao međunarodna ličnost i uživa u svemu što uz to ide."

Mada moćan, uticajan, popularan Putin je svjestan da ima malo pravih prijatelja. To je priznao i u jednom intervjuu:

"Znate, ne osjećam se usamljenim, ma kako to čudno zvučalo. Tu su brojni sastanci, kontakti, ali nemam mnogo susreta sa ljudima koje smatram svojim prijateljima."

Iskrenost te vrste kod Putina je rijetka. Snimci na kojima Putin pokazuje i svoju fizičku snagu, hrabrost i sposobnosti kriju njegovu nesigurnost, smatra Ben Judah:

"Putin je vrlo usamljen, vrlo nesretan, duboko izolirana osoba, u strahu od fizičkih slabosti... S druge strane, on je čovjek koji osjeća da je jedino on može i mora nosti ruski križ i da se jedino on može i mora nositi sa prijetnjama Rusiji."

Analitičari ističu da je razumijevanje svih kompleksnosti Putinove ličnosti ključno za shvatanje čovjeka, dugogodišnjeg predsjednika Rusije i bivšeg obavještajca, kojemu je cilj obnoviti moć Rusije i nacionalni ponos te zemlje bezmalo po svaku cijenu.

Putin i Rusija: Obnoviti moć zemlje bezmalo po svaku cijenu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

XS
SM
MD
LG