Linkovi

Putin potpisao dekret o preuzimanju ruske imovine dvije strane firme


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Predsjednik Vladimir Putin potpisao je u utorak dekret kojim se uspostavlja privremena kontrola nad ruskom imovinom dvije strane energetske kompanije, signalizirajući da bi Moskva mogla poduzeti slične mjere protiv drugih kompanija ako bude potrebno.

Dekret - koji navodi moguću odmazdu ako ruska imovina u inostranstvu bude zaplijenjena - pokazuje da je Moskva već poduzela mjere protiv ruskog odjeljenja Uniper i imovine finske Fortum Oyj.

U dekretu se navodi da Rusija mora poduzeti hitne mjere kako bi odgovorila na neodređene akcije Sjedinjenih Država i drugih za koje je rekla da su "neprijateljske i suprotne međunarodnom pravu".

Dionice u dva entiteta stavljene su pod privremenu kontrolu Rosimushchestva, agencije za imovinu savezne vlade, navodi se u uredbi.

U februaru je američka ministarka finansija Janet Yellen rekla da Rusija treba da snosi troškove štete uzrokovane njenim ratom protiv Ukrajine, dodajući da postoje "značajne pravne prepreke" za konfiskaciju velike zamrznute ruske imovine.

Izvršni direktor državne banke Bank VTB PAO je u ponedjeljak rekao da bi Rusija trebala razmotriti preuzimanje i upravljanje imovinom stranih kompanija kao što je Fortum, vraćajući ih tek kada sankcije budu ukinute.

Rosimushchestvo je saopštilo da bi više stranih firmi moglo naći svoju imovinu pod privremenom ruskom kontrolom, prenosi TASS. Agencija bi osigurala da se imovinom upravlja u skladu sa njihovim značajem za privredu.

"Uredba se ne tiče pitanja vlasništva i ne lišava vlasnike njihove imovine. Eksterno upravljanje je privremenog karaktera i znači da prvobitni vlasnik više nema pravo da donosi odluke o upravljanju", navodi agencija TASS.

Prošlog oktobra predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da EU razmatra korištenje ruske imovine zamrznute pod sankcijama Moskvi za obnovu Ukrajine.

Prodaja imovine od strane investitora iz "neprijateljskih" zemalja - kako Moskva naziva one koje su uvele sankcije Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu - zahtijeva odobrenje vladine komisije i, u nekim slučajevima, predsjednika.

U februaru je Uniper procijenio svoj većinski udio u ruskoj diviziji Unipro na simboličan 1 euro kako bi se odrazila vjerovatnoća da će planirana prodaja ruskom kupcu propasti. Fortum je već upozorio dioničare da postoji rizik da bi njegova ruska imovina mogla biti oduzeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG