Linkovi

Putinova ubjedljiva pobjeda za novih šest godina vladanja


Skup pristalica ruskog predsjednika Vladimira Putina u Moskvi, 18. mart 2018.
Skup pristalica ruskog predsjednika Vladimira Putina u Moskvi, 18. mart 2018.

Vladimir Putin biće na čelu Rusije još šest godina, pošto je u nedjelju odnio ubjedljivu i očekivanu pobjedu na predsjedničkim izborima. Glavnom opozicionom lideru, Alekseju Navalnom bilo je zabranjeno da se kandiduje za predsjednika.

Obraćajući se svojim pristalicama u Moskvi pošto su objavljeni prvi rezultati, Putin je rekao da su birači „prepoznali dostignuća u posljednjih nekoliko godina“.

Pomoćnici ruskog lidera Vladimira Putina bili su odlučni u ideji da obezbjede pretjeran broj glasova za njega tokom predsjedničkih izbora u nedjelju.

Neki analitičari smatraju da je trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala bojnim gasom u Britaniji, za koji Britanci optužuju Rusiju, bilo isplanirano kako bi se izazvala konfrontacija sa Zapadom i tako povećao izlazak patriotskih glasača, Putinovih pristalica, na izbore.

Rusija je odbacila te tvrdnje, rekavši da nije umiješana u slučaj trovanja. Neki glasači su svakako imali na umu taj diplomatski spor.

“Mislim da je britanska vlada izmislila te optužbe. Mislim da niko nije otrovao Skripala. Naša zemlja nikoga nije otrovala”, rekao je biznismen Aleksej.

Ekipa Glasa Amerike posjetila je biračka mjesta u blizini Kremlja u centru Moskve, gdje su pronašli samo dva glasača koji su glasali za nekog od Putinovih sedam protivnika.

Jedan muškarac, koji nije želio da saopšti svoje ime, izrazio je strahovanje od posljedica još jednog Putinovog mandata, rekavši da je on svoj glas dao poznatoj TV voditeljki Kseniji Sobčak.

“Ne želimo još jedan rat, a sa Sobčak ne bi bilo rata”, rekao je pristalica Ksenije Sobčak.

Putin je stekao popularnost početkom svog mandata kada se zbog skoka cijena nafte Rusija oporavila poslije decenije finansijskog kolapsa.

Ekonomija je u lošem stanju od 2012. godine zbog pada cijene nafte koju Rusija izvozi, i sankcija koje je Zapad uveo zbog situacije u Ukrajini. Mnogi glasači međutim strahuju šta bi moglo da se desi bez Putina na čelu države.

“Od svih kandidata, Putin jedini ima neki plan. Drugi kandidati nisu ponudili ništa osim nekih napisa”, kaže Vasilij.

“Trenutno izgleda da on predstavlja stabilnost bez anarhije", smatra Galija i dodaje, "više se plašim anarhije, nestabilnosti i rata”.

Putin je na vodećim položajima još od 2000. godine ili u svojstvu predsjednika ili premijera.

Jednom je promijenio uloge kako bi zaobišao zakon kojim se zabranjuje služenje više od dva uzastopna predsjednička mandata.

Sada se postavlja pitanje šta će se dogoditi kada mu za šest godina istekne i najnoviji predsjednički mandat.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG