Linkovi

Putin pogrešno procijenio, kaže generalni sekretar NATO saveza


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg optužio je u srijedu, 21. septembra predsjednika Vladimira Putina za "opasnu" retoriku nakon što je ruski lider nagovijestio da bi Moskva mogla upotrijebiti nuklearno oružje zbog rata u Ukrajini.

"Ovo je opasna i bezobzirna nuklearna retorika. Nije nova jer je to učinio mnogo puta prije. On vrlo dobro zna da se nuklearni rat nikada ne smije voditi i da se u njemu ne može pobijediti, a to će imati neviđene posljedice za Rusiju", rekao je Stoltenberg na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Stoltenberg je rekao da će se NATO "pobrinuti da u Moskvi ne bude nesporazuma" oko spremnosti NATO saveza da se brani.

"Kako ćemo tačno reagovati, naravno, zavisi o vrsti situacije", rekao je na događaju koji je organizovala novinska agencija Reuters.
Najvažnije je spriječiti da se to dogodi, naglasio je.

Visoki službenik NATO-a rekao je da zapadna vojna alijansa do sada nije primijetila nikakve promjene u nuklearnom stavu Rusije, "ali to vrlo pažljivo pratimo i ostajemo na oprezu".

Putin je u govoru u 21. septembra rekao da će Moskva upotrijebiti "sva sredstva koja su nam na raspolaganju da zaštiti Rusiju i naš narod" i naredio djelimičnu vojnu mobilizaciju nakon niza neuspjeha u Ukrajini.

"Govor predsjednika Putina pokazuje da rat ne teče po planu, on je napravio veliku pogrešku u procjeni", rekao je Stoltenberg.

Stoltemberg je ukazao da bi Moskva mogla imati problema s efikasnim raspoređivanjem novih snaga nakon dosadašnjih problema s opremom te zapovijedanjem i kontrolom nad trupama.

"Više trupa će eskalirati sukob. To će značiti više patnje, više gubitaka života... Predsjednik Putin može okončati ovaj rat povlačenjem svojih snaga, prestankom invazije na drugu zemlju", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg, je takođe rekao da će NATO saveznici nastaviti pružati "podršku bez presedana" Ukrajini tokom rata.

XS
SM
MD
LG