Linkovi

Putin podijelio novac policiji i vojsci pred izbore


ARHIVA - Ruska policija i članovi Nacionalne garde noseći maske šetaju po Crvenom trgu u Moskvi, 18. juna 2021.
ARHIVA - Ruska policija i članovi Nacionalne garde noseći maske šetaju po Crvenom trgu u Moskvi, 18. juna 2021.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je da pripadnici vojske i policije dobiju jednokratnu isplatu u vrijednosti od 15.000 rubalja, odnosno 200 dolara, dok pokušava da pridobije podršku za svoju stranku Ujedinjena Rusija pred parlamentarne izbore koji se održavaju u septembru. 

Odluci je prethodila jednokratna isplata sume ekvivalentne 135 dolara za penzionere pred izbora za donji dom ruskog parlamenta - Državnu dumu. Rating popularnosti Ujedinjene Rusije je opao zbog rasta cijena uporedo sa smanjenjem plata.

Ruski portal za informacije o radu skupštine objavio je da je Putin potpisao uredbe kojima se naređuje jednokratna isplata 15.000 rubalja pripadnicima vojske i institucija za sprovođenje zakona. Novac će im biti podijeljen u septembru, kako je navedeno, "radi socijalne zaštite."

Dok Rusija nije saopštila koliko će ljudi dobiti tu pomoć, zemlja prema zvaničnim statistikama ima oko 42 miliona penzionera i 1,7 miliona pripadnika vojske, policije i nacionalne garde.

Novinska agencija Interfaks prenijela je izjavu Andreja Makarova, šefa odbora za budžet Državne dume, koji je ocijenio da je ukupna vrijednost isplata veća od 500 milijardi rubalja.

Ruske vlasti trude se da obuzdaju sve veću inflaciju, a Putin je, nekoliko puta od kraja 2020, davao nalog vladi da preduzme mjere kako bi se cijene dovele pod kontrolu.

Godišnja inflacija je dostigla 6,5%, prema podacima ruske centralne banke, koja je u junu podigla svoju ključnu kamatnu stopu na isti nivo. To je najveće povećanje kamatne stope od krize valute 2014.

Rating Jedinstvene Rusije je opao proteklih godina nakon što je vlada usvojila kontroverzni penzioni plan 2018, kao i zbog ekonomske stagnacije.

Vladajuća stranka trenutno ima popularnost manju od 30 procenata, prema državnoj agenciji za istraživanje javnog mnijenja VTsIOM - što je pad od 10 odsto u odnosu na prošle izbore za Dumu 2016.

ARHIVA - Zasedanje ruske Državne dume u Moskvi 27. januara 2021.
ARHIVA - Zasedanje ruske Državne dume u Moskvi 27. januara 2021.

Jedinstvena Rusija trenutno kontroliše 75% mjesta u donjem domu, a ostatak čine partije za koje se pretežno vjeruje da slijede Kremlj.

Prije septembarskih izbora, ruske vlasti su se upustile u suzbijanje rada opozicije i nezavisnih medija. Organizacija uhapšenog opozicionog lidera Alekseja Navalnog je proglašena "ekstremističkom" i zabranjena u zemlji, a svi njegovi glavni saradnici su napustili zemlju.

Za to vrijeme, vodeći nezavisni meidji među kojima su website Meduza i TV kanal Dožd označeni su kao "strani agenti" dok je istraživački medij "Proekt" proglašen za "nepoželjnu organizaciju."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG