Linkovi

Putin obišao okupirani ukrajinski grad Mariupolj


Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovara sa stanovnicima Marijupolja (Foto: Pool via AP)
Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovara sa stanovnicima Marijupolja (Foto: Pool via AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je okupirani lučki grad Mariupolj, što je njegova prva posjeta ukrajinskoj teritoriji koju je Moskva nelegalno anektirala u septembru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putin stigao u Marijupolj kasno u subotu nakon posjete Krimu, koji je blizu tog grada, gdje je obilježio devetu godišnjicu aneksije ukrajinskog poluostrva u Crnom moru.

Mariupolj je bio svjetski simbol otpora nakon što su ukrajinske snage gotovo tri mjeseca bile u jednoj čeličani prije nego što je Moskva preuzela kontrolu nad gradom u maju.

Na snimcima, Putin ragovara sa stanovnicima Mariupolja i obilazi jednu umjetničku školu i dječji centar na Krimu. Posjete su uslijedile nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje ruskog lidera po optužbi za ratne zločine u Ukrajini.

Putin nije komentarisao nalog za hapšenje, koji je produbio njegovu međunarodnu izolaciju uprkos maloj vjerovatnoći da će brzo biti izveden pred sud. Iz Kremlja je ocijenjeno da je potez suda "pravno nevažeći".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski traži povlačenje ruskih snaga sa Krima i svih teritorija koje je Rusija okupirala od invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Putin je u Mariupolj došao helikopterom a zatim se sam vozio do "memorijalnih mjesta", koncertne hale i obale, prenijeli su ruski mediji.

Poslije obilaska okupiranog grada, sastao se sa vojnim liderima i trupama u Rostovu na Donu, južnom ruskom gradu udaljenom 180 kilometara istočno, i razgovarao sa generalom Valerijem Gerasimovim koji komanduje ruskim vojnim operacijama u Ukrajini, rekao je Peskov.

Kada je Moskva uspostavila potpunu kontrolu nad Mariupoljom, u tom gradu je ostalo 100.000 stanovnika, od 450.000 koliko ih je bilo prije rata. Mnogi su bili bez hrane, vode, grijanja i struje tokom žestokog ruskog bombardovanja u kojem su zgrade sravnjene sa zemljom.

Mariupolj je prvobitno bio u centru pažnju svjetske javnosti kada je u ruskom vazdušnom napadu pogođeno porodilište u martu prošle godine, manje od dvije nedjelje nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu.

Nedelju kasnije, oko 300 ljudi je prema izvještajima poginulo u bombardovanju pozorišta koje je pretvoreno u najveće gradsko sklonište. Prema dokazima, do kojih je kasnije došla agencija AP, broj žrtava bi mogao biti bliži 600.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG