Linkovi

Putin obećao pobjedu Rusije, prenos govora na kratko prekinut


Ruski predsjednik Vladimir Putin na skupu povodom obilježavanja osme godišnjice aneksije Krima, na stadionu Lužniki u Moskvi (Foto: Sputnik/Sergey Guneev/Kremlin via REUTERS)
Ruski predsjednik Vladimir Putin na skupu povodom obilježavanja osme godišnjice aneksije Krima, na stadionu Lužniki u Moskvi (Foto: Sputnik/Sergey Guneev/Kremlin via REUTERS)

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u petak, na skupu na prepunom fudbalskom stadionu, pravdao invaziju Ukrajine i obećao desetinama hiljada okupljenih građana da će Kremlj ostvariti svoje ciljeve, prenosi agencija Reuters. 

"Znamo šta treba da uradimo, kako i po koju cijenu. I apsolutno ćemo realizovati sve naše planove", rekao je Putin na mitingu na stadionu Lužniki u Moskvi.

Dodao je da vojnici koji se bore u, kako je Moskva naziva, "specijalnoj operaciji u Ukrajini" pokazuju jedinstvo Rusije.

"Rame uz rame, pomažu jedni drugima, pružaju podršku i kada je potrebno, tijelima štite jedni druge od metaka kao braća. Dugo nismo imali takvo jedinstvo", ustvrdio je ruski lider.

Dok je Putin govorio, državna televizija je na kratko prekinula prenos njegovog govora i emitovala snimak patriotskih pjesama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putinov govor prekinut zbog tehničkog kvara na jednom od servera, prenosi novinska agencija RIA.

Ruski predsjednik rekao je da je operacija u Ukrajini bila neophodna zato što Sjedinjene Države koriste tu zemlju da prijete Rusiji, te da je Rusija morala da se brani od "genocida", nad Rusima u Ukrajini.

Ukrajina ističe da se bori za svoj opstanak i da su Putinove tvrdnje o genocidu besmislica. Zapad navodi da su tvrdnje da želi da razbije Rusiju izmišljotina.

Bina, na kojoj je Putin govorio, bila je ukrašena sloganima "Za svijet bez nacizma" i "Za našeg predsjednika", uz slovo Z - kojim su označene ruske vojne snage u Ukrajini.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG