Linkovi

Putin neće prisustvovati Prigožinovoj sahrani


Portret Prigožina postavljen je na neformalnom uličnom spomeniku za pripadnike vojne grupe Wagner grupe poginule u avionskoj nesreći, Moskva, 27. august 2023.
Portret Prigožina postavljen je na neformalnom uličnom spomeniku za pripadnike vojne grupe Wagner grupe poginule u avionskoj nesreći, Moskva, 27. august 2023.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ne planira prisustvovati sahrani šefa Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina, koji je poginuo kada se njegov avion srušio prošle sedmice, saopštio je Kremlj u utorak.

Do pada je došlo dva mjeseca nakon što su Prigožin i njegovi plaćenici pokrenuli pobunu protiv Putinovih najviših vojnih komandanata u kojoj su preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom i krenuli prema Moskvi.

"Prisustvo predsjednika nije predviđeno", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na pitanje da li će Putin prisustvovati.

Peskov je rekao da Kremlj nema nikakve konkretne informacije o sahrani, a da je dogovor o tome na porodici.

Istražitelji su u nedjelju rekli da su genetski testovi potvrdili da je Prigožin među 10 poginulih u nesreći.

Kremlj je odbacio kao "apsolutnu laž" riječi nekih zapadnih političara i analitičara da je Putin naredio da se Prigožin ubije iz osvete.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG