Linkovi

Putin naredio povećanje armije za 137.000 vojnika


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je armiji u četvrtak da poveća broj vojnika za 137.000 na ukupno 1,15 miliona usred njenih operacija u Ukrajini.

U Putinovom dekretu, koji stupa na snagu 1. januara, nije precizirano da li će vojska pojačati svoje redove regrutacijom većeg broja lica, povećanjem broja vojnika dobrovoljaca ili kombinacijom oba pristupa.

Predsjedničkim dekretom će se ukupan broj ruskog vojnog osoblja povećati na 2.039.758, uključujući 1.150.628 vojnika.

Ruski mediji i nevladine organizacije ističu da su ruske vlasti nastojale da povećaju broj vojnika uključenih u vojnu akciju u Ukrajini privlačenjem dobrovoljaca, angažovanjem privatnih lica po ugovoru i čak nudeći amnestiju nekim zatvorenicima u zamjenu za obavljanje vojne dužnosti.

Regionalne vlasti su također pokušale da pomognu formirajući dobrovoljačke bataljone koji će biti raspoređeni u Ukrajinu.

Svi muškarci od 18 do 27 godina moraju služiti godinu dana u vojsci, ali veliki dio izbjegava regrutaciju iz zdravstvenih razloga ili koristeći odlaganja koja se odobravaju studentima. Izbjegavanje regrutacije posebno je izraženo u Moskvi i drugim većim gradovima.

Ruska vojska prikuplja regrute dva puta godišnje, počevši od 1. aprila i 1. oktobra. Putin je naredio regrutaciju 134.500 regruta tokom posljednjeg proljetnog poziva ranije ove godine i 127.500 prošle jeseni.

Posljednjih godina, Kremlj je naglašavao povećanje udjela vojnika dobrovoljaca po ugovoru jer je nastojao da modernizuje vojsku i poboljša njenu spremnost.

Prije nego što je Kremlj poslao trupe u Ukrajinu 24. februara, ruska vojska je imala više od 400.000 vojnika po ugovoru, uključujući oko 147.000 u kopnenim snagama. Broj vojnih obveznika procijenjen je na oko 270.000, a ostatak su činili oficiri i podoficiri.

Vojni posmatrači smatraju da ako se kampanja u Ukrajini bude odugovlačila, ti brojevi bi mogli biti očigledno nedovoljni za operacije u toj zemlji, koja je proglasila za cilj formiranje armije od million vojnika.

Pukovnik u penziji Viktor Murahovski je ocijenio da Putinov dekret od četvrtka odražava pritisak popune redova usred vojne akcije u Ukrajini.

U komentarima koje je prenijela online novinska agencija RBC, on je naveo da će Kremlj vjerovatno pokušati da se i dalje oslanja na dobrovoljce predviđajući da će oni činiti najveći dio povećanja koje je Kremlj naredio.

Kremlj je saopštio da samo dobrovoljci po ugovoru učestvuju u "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini, odbacujući tvrdnje da se razmišlja o široj mobilizaciji.

XS
SM
MD
LG