Linkovi

Putin naredio jaču sigurnost ruske granice


Ruski predsjednik Vladimir Putin predsjedava sastankom sa članovima Vijeća sigurnosti putem video veze u Moskvi, 26. maj 2023.
Ruski predsjednik Vladimir Putin predsjedava sastankom sa članovima Vijeća sigurnosti putem video veze u Moskvi, 26. maj 2023.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je u nedjelju jaču sigurnost granica kako bi se osiguralo brzo kretanje ruske vojske i civila u ukrajinske regije koje su sada pod kontrolom Moskve.

Govoreći u čestitci graničnoj službi, ogranku ruske Federalne službe bezbjednosti, na njihov praznik Dana granične straže, Putin je rekao da je njihov zadatak da "pouzdano pokriju" linije u blizini zone borbenih dejstava.

Napadi unutar Rusije posljednjih sedmica postaju sve intenzivniji, uglavnom napadima bespilotnih letjelica na regije duž granice, ali sve više i duboko u zemlju, uključujući i naftovod sjeverozapadno od Moskve u subotu.

"Neophodno je osigurati brzo kretanje i vojnih i civilnih vozila i tereta, uključujući hranu, humanitarnu pomoć, građevinski materijal koji se šalje novim subjektima (Ruske) Federacije", rekao je Putin u poruci.

Herson, Zaporožje, Lugansk i Donjeck su četiri regiona u Ukrajini koje je Putin proglasio pripojenim prošlog septembra nakon, kako je Kijev rekao, lažnih referenduma. Ruske snage samo djelimično kontrolišu četiri regiona.

Zvaničnici su u subotu rekli da su tri osobe povrijeđene u ukrajinskom granatiranju u Belgorodu, regiji koja je ove sedmice bila meta proukrajinskih boraca, što je izazvalo sumnje u odbrambene i vojne sposobnosti Rusije.

Ruske regije Kursk i Belgorod koje se graniče s Ukrajinom bile su najčešća meta napada gdje je oštećena električna, željeznička i vojna infrastruktura, a lokalni zvaničnici krive Ukrajinu.

Kijev gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije i na teritoriju pod kontrolom Rusije u Ukrajini, ali je navodi da je uništavanje infrastrukture priprema za planirani kopneni napad.

Ukrajina je u subotu nagovijestila da je spremna pokrenuti dugo obećanu kontraofanzivu kako bi povratila teritoriju koju je Rusija zauzela u 15-mjesečnom ratu, sukobu koji je odnio živote hiljada i pretvorio ukrajinske gradove u ruševine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG