Linkovi

Putin posjetio Siriju i najavio povlačenje ruskih trupa


Arhiva - Ruski predsjednik Vladimir Putin (L) u zagrljaju sa sirijskim predsednikom Bashar al-Asadom u rezidenciji Bokarov Ručej odmaralištu na Crnom Moru u Sočiju, Rusija, 20. novembra 2017.
Arhiva - Ruski predsjednik Vladimir Putin (L) u zagrljaju sa sirijskim predsednikom Bashar al-Asadom u rezidenciji Bokarov Ručej odmaralištu na Crnom Moru u Sočiju, Rusija, 20. novembra 2017.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da će narediti svojoj vojsci da povuče značajan dio ruskih snaga iz Sirije.

On je izdao saopštenje tokom iznenadne posjete ruskoj vojnoj vazdušnoj bazi u provinciji Latakija, gdje se susreo i sa sirijskim predsjednikom Bashar al-Asadom.

Ruske snage uključile su se u sirijski konflikt na kraju 2015. godine, kao podrška Asadovoj vojsci.

Putin je rekao u ponedjeljak da su ruske i sirijske snage porazile "većinu borbeno spremne grupe međunarodnih terorista", što se odnosilo na grupu Islamska država.

Sirijski državni mediji javljaju da se Asad zahvalio Putinu zbog ruske uloge u borbi protiv terorizma u Siriji i da sirijski narod neće zaboraviti šta je ruska vojska postigla.

Rusija planira da zadrži vazdušnu bazu Hemeimem, kao i mornaričko postrojenje u Tartusu.

Ovo je prva Putinova posjeta Siriji, i upriličena je na njegovom putu u Kairo.

Ruska intervencija u Siriji pomogla je stabilizaciji Asadovih napora da se poraze pobunjenici koji se od 2011. godine bore da ga skinu sa vlasti.

Konflikt je započeo kada je vlada žestoko suzbila mirne proteste, što je kasnije odvelo zemlju u građanski rat, koji je uključio i pojavu Islamske države na velikom dijelu teritorije istočne Sirije.

Snage koje se bore protiv Islamske države ostvarile su veliki uspjeh u protekloj godini kako u Iraku, tako i u Sirji, uključujući potiskivanje militanata iz njihovih glavnih uporišta u Mosulu u Iraku i Raki u Siriji.

Sjedinjene Države predvode svoju koaliciju vojski koje izvode vazdušne udare i obezbjeđuju drugu podršku borcima na zemlji u obje zemlje.

Nekoliko inicijativa da se dođe do produktivnih mirnovnih razgovora o okončanju borbi u Siriji pokazale su se neuspješnim, dok su milioni ljudi napustili svoje domove.

Najznačajniji pokušaj u naporima da se ispregovara mir u toku je u Ženevi, predvođen Ujedinjenim nacijama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG