Linkovi

Putin najavio da će se gas plaćati u rubljama


Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva početi da prodaje gas "neprijateljskim" zemljama za rublje, poslije sankcija koje je Zapad uveo Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Evropske zemlje su zavisne od ruskog gasa i drugih energenata, pa za razliku od SAD nisu uvele zabranu na uvoz ruske nafte.

"Rusija će nastaviti snabdijevanje prirodnim gasom u skladu sa obimom i cijenama određenim u do sada sklopljenim ugovorima", rekao je Putin. "Promjene će se odnositi na valutu u kojoj se plaća, odnosno biće promijenjena u rublje".

Dodao je da vlada i centralna banka u narednih nedjelju dana treba da definišu kako da se plaćanje odvija u rubljama, a Gazprom će morati da napravi određene izmjene u ugovorima.

Do 27. januara, oko 58 odsto plaćanja Gazspromu se odvijalo u eurima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG