Linkovi

Putin: Moskva cijeni spoljnopolitički kurs Beograda


Ruski predsjednik Vladimir Putin, lijevo, rukuje se sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Srbija, 17. januara 2019.
Ruski predsjednik Vladimir Putin, lijevo, rukuje se sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Srbija, 17. januara 2019.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću Dan državnosti uz poruku da Moskva visoko cijeni izbalansirani spoljnopolitički kurs koji Beograd sprovodi.

"Srbija je značajan i pouzdan partner Rusije. Visoko cijenimo izbalansirani spoljnopolitički kurs koji Beograd sprovodi u aktuelnim složenim međunarodnim okolnostima", naveo je Putin u čestitki koju je Vučiću u utorak, 14. februara, uručio ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko.

Naglasio je i da Rusija podržava napore Srbije "usmjerene na zaštitu teritorijalnog integriteta zemlje i rješavanje kosovskog pitanja".

Ruski predsjednik je u pismu izrazio uvjerenje da dalji razvoj rusko-srpskog strateškog partnerstva u potpunosti odgovara interesima "bratskih naroda".

Srbija jedina u Evropi, uz Bjelorusiju i Tursku, nije uvela sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu 24. februara.

U posljednjem izvještaju Evropskog parlamenta, navedeno je da se Srbija uskladila sa relevantnim rezolucijama u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija, te sa suspenzijom Rusije iz Savjeta za ljudska prava.

Međutim, izražava se žaljenje zbog činjenice da Srbija dosljedno nije uspijevala da se uskladi sa restriktivnim mjerama EU protiv Rusije.

Takođe se izražava se žaljenje zbog činjenice da su "ključne komponente srpske spoljne politike u direktnoj suprotnosti sa stavovima EU", te se u tom smislu spominje potpisivanje sporazuma kojima se utvrđuju zajednički spoljnopolitički prioriteti Srbije i Rusije za period 2023-2024, kao i sastanci sa visokim zvaničnicima iz Rusije koji se nalaze na listi sankcija EU.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG