Linkovi

Putin kaže da je Rusija spremna na pregovore oko Ukrajine


Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin

Rusija je spremna da pregovara sa svim stranama uključenim u rat u Ukrajini, ali Kijev i njegovi zapadni pristalice odbili su da se uključe u pregovore, rekao je predsednik Vladimir Putin u intervjuu emitovanom u nedjelju.

Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara pokrenula je najsmrtonosniji sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata i najveću konfrontaciju između Moskve i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Za sada se ratu ne nazire kraj.

Kremlj kaže da će se boriti dok se ne ostvare svi njegovi ciljevi, dok Kijev kaže da se neće smiriti dok svaki ruski vojnik ne bude protjeran sa svoje teritorije, uključujući Krim koji je Rusija anektirala 2014.

"Spremni smo da pregovaramo sa svima koji su uključeni o prihvatljivim rješenjima, ali to je na njima - nismo mi ti koji odbijaju da pregovaraju, nego oni", rekao je Putin u intervjuu za državnu televiziju Rusija 1.

Direktor CIA-e William Burns rekao je u intervjuu objavljenom ovog mjeseca da, iako se većina sukoba završava pregovorima, procjena CIA-e je da Rusija još nije ozbiljna u pogledu stvarnih pregovora o okončanju rata.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimyr Zelenski rekao je da se Putin mora vratiti u stvarnost i priznati da je Rusija ta koja ne želi nikakve pregovore.

"Rusija je sama napala Ukrajinu i ubija građane", napisao je Mihail Podoljak na Twitteru. "Rusija ne želi pregovore, ali pokušava izbjeći odgovornost."

Nema drugog izbora

Putin je rekao da Rusija djeluje u "pravom smjeru" u Ukrajini jer Zapad, predvođen Sjedinjenim Državama, pokušava da rascijepi Rusiju. Washington poriče da planira kolaps Rusije.

"Vjerujem da djelujemo u pravom smjeru, branimo naše nacionalne interese, interese naših građana, našeg naroda. I nemamo drugog izbora osim da zaštitimo naše građane", rekao je Putin.

Upitan da li se geopolitički sukob sa Zapadom približava opasnom nivou, Putin je rekao: "Ne mislim da je to toliko opasno".

Putin je rekao da je Zapad započeo sukob u Ukrajini 2014. svrgavanjem proruskog predsjednika u protestima protiv revolucije na Majdanu.

Ubrzo nakon te revolucije, Rusija je anektirala Krim od Ukrajine, a separatističke snage koje podržava Rusija počele su da se bore protiv ukrajinskih oružanih snaga u istočnoj Ukrajini.

"Zapravo, fundamentalna stvar je politika naših geopolitičkih protivnika koja ima za cilj da razdvoji Rusiju, istorijsku Rusiju", rekao je Putin.

Putin smatra ono što on naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini kao prekretnicu kada se Moskva konačno suprotstavila zapadnom bloku za koji kaže da nastoji da uništi Rusiju od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Ukrajina i Zapad kažu da Putin nema opravdanje za ono što smatraju okupacionim ratom imperijalnog stila koji je posijao patnju i smrt širom Ukrajine.

Putin je opisao Rusiju kao "jedinstvenu zemlju" i rekao da je velika većina njenog naroda ujedinjena u želji da je brani.

„Što se tiče glavnog dijela — 99,9 posto naših građana, naših ljudi koji su spremni da daju sve za interese domovine — za mene ovde nema ničeg neobičnog", rekao je Putin.

"Ovo me samo još jednom uvjerava da je Rusija jedinstvena zemlja i da imamo izuzetan narod. To je potvrđeno kroz istoriju postojanja Rusije."

XS
SM
MD
LG