Linkovi

Putin i Xi oštro kritikovali Zapad na samitu BRICS-a


Članovi medija prate obraćanje predsjednika Rusije Vladimira Putina, putem video veze, na Samitu BRICS-a 2023. u Johanesburgu, Južna Afrika, 23. augusta 2023.
Članovi medija prate obraćanje predsjednika Rusije Vladimira Putina, putem video veze, na Samitu BRICS-a 2023. u Johanesburgu, Južna Afrika, 23. augusta 2023.

Kina i Rusija iskoristile su drugi dan samita zemalja u razvoju, BRICS, da upute kritike Zapadu, istovremeno pružajući podršku predloženom proširenju onoga što neki vide kao alternativni blok moći u svijetu.

Lideri Brazila, Indije i Kine nalaze se u Južnoj Africi — koja je domaćin događaja — dok ruski predsjednik Vladimir Putin učestvuje virtuelno kako bi izbjegao hapšenje po nalogu Međunarodnog krivičnog suda zbog ratnih zločina u Ukrajini.

Putem video veze, Putin — koji je naredio rusku invaziju na Ukrajinu prošle godine — rekao je da su akcije Zapada dovele do tog sukoba kroz pokušaje da "promovišu svoju hegemoniju", "izuzetnost" i politiku "neokolonijalizma".

"Naše akcije u Ukrajini vođene su samo jednom stvari, da stavimo tačku na rat koji je pokrenuo Zapad", rekao je Putin, govoreći preko prevodioca.

U međuvremenu, lideri Brazila i Južne Afrike naglasili su potrebu za mirnim rješenjem ukrajinskog rata — iako nije bilo riječi kritike na račun Moskve.

Sa svoje strane, kineski lider Xi Jinping je rekao da svijet prolazi kroz velike promjene i da je ušao u novi period "turbulencije i transformacije". On je za probleme okrivio zemlje koje formiraju "ekskluzivne blokove".

"Mentalitet Hladnog rata još uvijek opsjeda naš svijet, a geopolitička situacija postaje napeta", rekao je on preko prevodioca.

Xi je dan ranije zbunio one koji posmatraju politiku Kine time što se nije pojavio kada su se lideri obraćali prvog dana, već je poslao svog ministra trgovine da ga zamijeni.

Paul Nantulya, istraživač u Afričkom centru za strateške studije, rekao je da se može samo nagađati šta su razlozi.

"Ono što ja mislim da se dešava je da kod kuće u Kini postoje neki problemi.. koji remete domaću dinamiku, i mislim da mora da je izbilo nešto što je zahtijevalo predsjednikovu pažnju", rekao je on.

Na istom skupu, indijski premijer Narendra Modi dao je podršku širenju grupe, nakon izvještaja da je Indija bila suzdržana po pitanju te ideje.

Visoko na dnevnom redu ovog samita je moguće proširenje grupe BRIKS — sa Argentinom, Egiptom, Iranom i Saudijskom Arabijom -koje su među zemljama koje su se prijavile za pridruživanje.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva također je izrazio podršku proširenju. Međutim, on je rekao da BRICS ne sme da ima za cilj da parira SAD, a Cyril Ramaphosa, predsjednik Južne Afrike, također je naglasio da BRIKS nije nikome u opoziciji.

"Iako je čvrsto posvećen unapređenju interesa globalnog juga, BRICS je spreman da sarađuje sa svim zemljama koje teže stvaranju inkluzivnijeg međunarodnog poretka", rekao je on.

Druga tema samita je dedolarizacija i kretanje ka većoj upotrebi valuta BRICS-a. Xi je rekao da bi volio da vidi reformu međunarodnog finansijskog sistema.

Samit se završava u četvrtak, a očekuje se konačna izjava grupe.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG