Linkovi

Putin i Ši pokazali jedinstvo protiv SAD na otvaranju Olimpijade u Pekingu


Ši Đinping i Vladimir Putin u Pekingu, 2019.
Ši Đinping i Vladimir Putin u Pekingu, 2019.

Kineski predsjednik Ši Đinping i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali su se u petak, pred otvaranje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, što se tumači kao znak jedinstva u odnosima sa Amerikom, sa kojom i Kina i Rusija imaju neriješena pitanja.

Rusija i Kina nemaju nikakav formalni savez, ali su se približile posljednjih godina u namjeri da uspostave protivtežu uticaju SAD.

Kina je bila glasna u podršci Rusiji, čak i kada je Moskva rasporedila više od 120.000 vojnika na granici sa Ukrajinom. Rusija negira da planira invaziju, ali istovremeno traži da se Ukrajini zabrani članstvo u NATO, iako ta zemlja nije formalno na putu da bude članica.

Analitičari kažu da će kinesko-ruska saradnja otežati SAD da kazne Moskvu ako krene na Ukrajinu. Sa druge strane, dešavanja sa Rusijom odvlače pažnju američke administracije od odnosa sa Kinom, koja je definisana kao najveći prioritet.

U petak će u Kini biti otvorene Zimske olimpijske igre. Istovremeno, politička sitaucija u Kini je takva da bi Ši mogao da otvori put za svoju beskonačnu vladavinu.

"Pekingu je potrebna stabilnost i predvidivost. Neće se baviti spoljnim turbulencijama", napisao je na Twitreru Rajan Hes iz američkog Instituta Brookings.

Ši i Putin su se mnogo puta do sada sreli, a ovo im je 38. sastanak.

U decembru, Ši se sastao sa Putinom i nazvao ga "starim prijateljem". Putin je bio prvi lider koji je potvrdio dolazak na otvaranje Olimpijskih igara (OI), pošto su SAD pozvale na diplomatski bojkot zbog ophođenja Pekinga prema muslimanskoj manjini Ujgurima.

Putin je u pismu kritikovao američku odluku da bojkotuje OI i ocijenio da "mnoge zemlje zloupotrebljavaju sport za svoje sebične interese". Napisao je i da je parterstvo Kine i Rusije ušlo u "novu eru".

Kina i Rusija su mnogo puta u istoriji radile zajedno na tome da blokiraju prijedloge SAD u Savjetu bezbjednosti UN, gdje imaju pravo veta.

Poruke sa debate Saveta bezbednosti UN o ukrajinskoj krizi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Kina i Rusija našle su i zajednički jezik oko Ukrajine. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova ocijenilo je da su "bezbjednosne zabrinutosti Rusije legitimne" i pozvalo da se okonča "mentalitet Hladnog rata" - kako vidi politiku SAD.

Kina se, međutim, podsjećaju stručnjaci, nije toliko oslanjala na partnerstvo sa Rusijom kada je Moskva krenula u invaziju Gruzije 2008. ili na Krim 2014.

Peking je pozvao na smirivanje tenzija oko Ukrajine i primjenu Sporazuma iz Minska, kojim je uspostavljen mir poslije nasilja na rusko-ukrajinskoj granici.

XS
SM
MD
LG