Linkovi

Glasnogovornik predsjednika: Putin se jeste sreo s Dodikom, ali su rudnici bili prioritet


Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Arhivska fotografija, 17. decembra 2020.
Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Arhivska fotografija, 17. decembra 2020.

Glasnogovornik predsjednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov potvrdio je danas, 3. decembra da je Vladimir Putin primio dan ranije u Kremlju srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

“Nismo izdali saopćenje o tome. Tačno je da se 'lider Republike Srpske' sastao s Putinom lice u lice. Bila je to veoma korisna i detaljna diskusija”, kazao je Peskov kako ga citira ruska novinska agencija TASS.

Odgovarajući na pitanje zašto se Kremlj suzdržao i od najave sastanka, Peskov je kazao da je "jučerašnji glavni događaj koji je predsjednik održao bila konferencija o Kuzbasu" (o situaciji u ruskim rudnicima uglja).

"Vidite, bili smo u žurbi. Konferencija je, naravno, bila prioritet. To naravno, ni na koji način ne umanjuje značaj sastanka koji je Putin imao s Dodikom", dodao je Peskov.

Dodik je nakon sastanka 2. decembra rekao "da je s Putinom dogovorio da će trenutna cijena plina za Republiku Srpsku ostati nepromijenjena". Također, kazao je da ruski čelnik podržava ideju proširenja plinovoda Balkanski tok na Republiku Srpsku, jedan od dva entiteta u BiH.

"Sa predsjednikom Putinom razgovarao sam o aktuelnoj situaciji u regionu. Upoznao sam Putina sa našim viđenjem situacije u BiH. Mogu da kažem da je on veoma upoznat sa detaljima i interesovalo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije", ustvrdio je Dodik za RTRS.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG