Linkovi

Krim: Pala i prva žrtva rusko-ukrajinskog sukoba


Ruski vojnici u Simferopolju
Ruski vojnici u Simferopolju
Ukrajinski premijer danas izjavio da je sukob na Krimu ušao u novu, vojnu fazu , i optužio Rusiju da je izvršila ratni zločin pucajući na ukrajinske vojnike.
Ukrajinski vojni glasnogovornik je rekao da je jedan vojnik ubijen, a još jedan ranjen. Ukrajinskim vojnicima na Krimu je sada rečeno da mogu koristiti oružje kako bi se obranili.

Ranije je ruski ministar vanjskih poslova je rekao svom američkom kolegi, državnom sekretaru Johnu Kerryju, da su sankcije protiv Rusije , nametnute usljed aneksije Krima, neprihvatljive i da neće proći bez posljedica.

Gospoda Lavrov and Kerry su razgovarali danas telefonom, nekoliko sati nakon što je Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao sporazum kojim se Krim pripaja Ruskoj Federaciji. Inače, sporazum je potpisan i objavljen samo dva dana nakon glasanja o otcjepljenju od Ukrajine, na referendumu kojeg su Sjedinjene Države i EU proglasili nelegalnim, insistirajući da taj potez krši medjunarodno pravo.

Poljski premijer Donald Tusk je izjavio da slučaj Krima predstavlja problem sigurnosti za cjelokupni region. Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je izjavio da je rusko sudjelovanje u Grupi 8 suspendirano. Medjutim, druge članice Grupe to još uvijek nisu potvrdile.

Gospodin Putin je dokument o pripajanju potpisao sa premijerom krimske regionalne vlade Sergejem Askyonovim, predsjedavajućim krimskog parlamenta Vladimirom Konstantinovim i Aleksejem Chalovim,gradonačelnikom Sevastopolja, matične luke ruske Crnomorske flote.

Nekoliko sati nakon toga, i ruski i ukrajinski mediji su prenijeli izjavu ukrajinskog vojnog portparola da su ruske snage napale ukrajinske jedinice u bazi u glavnom gradu Krima, Simferopolju, usmrtivši pritom jednog ukrajinskog vojnika.

Nešto ranije danas, ruski predsjednik je u govoru pred parlamentom rekao da je Krim uvijek bio nedjeljivi dio Rusije, a da je nedjeljni referendum bio u skladu sa demokratskim i medjunarodnim normama.

Poštovani prijatelji, danas smo se okupili da razmotrimo jedno životno važno i istorijski važno pitanje za sve nas. 16. marta je na Krimu održan referendum u skladu sa demokratskim i medjunarodnim normama. Više od 96 procenata odlučilo se na ponovno ujedinjenje sa Rusijom i te brojke govore dovoljno same za sebe., rekao je ruski lider.

On je, takodje, insistirao na stavu da je Rusija oduvijek poštovala teritorijalni integritet Ukrajine i da njegova zemlja niti želi niti joj odgovara cijepanje Ukrajine. Putin je, medjutim, kritizirao odluku bivšeg sovjetskog lidera Khrushcheva da 1954., dok su obje zemlje bile dio Sovjetskog Saveza, Krim prebaci iz Rusije u Ukrajinu. Kad je, nakon raspada SSSR, 1991. godine Krim ostao dio nezavisne Ukrajine, rekao je Putin, Rusija se osjetila ne samo pokradenom nego opljačkanom.

Obrazlažući dalje, kako je rekao, prirodni teritorijalni interes svoje zemlje, gospodin Putin je rekao da su, nakon ruske revolucije 1917., značajne istorijske teritorije južne Rusije, uključene u sovjetsaku ukrajinsku republiku, bez obzira na etnički sastav stanovništva.

Zbacivanje ukrajinskog, pro-ruskog predsjednika Yanukoviča, Putin je nazvao pučem kojeg su izveli uglavnom nacionalisti, neo-nacisti, rusofobi i anti-Semiti.

Ukrajinski privremeni premijer Arseniy Yatsenyuk izjavio je danas da njihove sigurnosne službe imaju vjerodostojne dokaze da su ruske specijalne službe umiješane u nerede upravo u istočnim dijelovima Ukrajine, koje ruski predsjednik spominje kao južne ruske teritorije. U drugoj izjavi, datoj CNN-u, premijer Yatsenyuk je rekao da postoji ozbiljna mogućnost ruske invazije Ukrajine.

Američki podpredsjednik Joe Biden je danas u Poljskoj, gdje je razgovarao sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom, a novinarima je nakon toga izjavio:

Rusija, uključujući ono što je danas rečeno, nudi raznorazne argumente kako bi opravdala ono što nije ništa drugo nego otimačina teritorije. Ali svijet je to prozreo, prozreo je ruske poteze i odbacio tu logiku, tu kvarnu logiku iza tih poteza., bile su rije;i ameri;kog podpredsjednika Bidena.

Gospodin Biden je ponovio da je Washington strogo posvećen odbrani sigurnosti svoji NATO saveznika na ruskim granicama. Podpredsjednik se, kasnije, sastaje i sa liderima baltičkih država Estonije, Latvije, and Lithuanije.
XS
SM
MD
LG