Linkovi

Putin: Američko testiranje rakete predstavlja novu prijetnju po Rusiju


Predsjednik Rusije Vladimir Putin govori tokom
Predsjednik Rusije Vladimir Putin govori tokom

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da posljednja proba nove američke rakete, zabranjene po sada nevažećem sporazumu o naoružanju, predstavlja novu prijetnju po Rusiju i da garantuje da će Rusija odgovoriti.

SAD su testirale modifikovanu verziju mornaričke rakete "Tomahavk", koja se lansira sa zemlje, koja je pogodila svoj cilj na više od 500 kilometara udaljenosti.

Test u nedjelju uslijedio je nakon što su se SAD i Rusija povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine, koji je zabranjivao takvo oružje.

Govoreći nakon razgovora u srijedu sa finskim predsednikom Sauli Ninistom, Putin je rekao da brzo upriličeni test ukazuje na to da su SAD započele rad na raketi mnogo prije nego što su objavile svoju nameru da se povuku iz sporazuma.

"Amerikanci su testirali ovu raketu suviše brzo nakon što su se povukli iz sporazuma", rekao je Putin. "To daje snažan razlog da se vjeruje da su započeli rad na modifikaciji rakete koja se lansirala sa mora mnogo prije nego što su počeli da traže izgovor da bi se povukli iz sporazuma".

SAD su objasnile da su se povukle iz sporazuma zbog ruskih kršenja dogovorenog - što su tvrdnje koje Moskva odbacuje.

Ruski lider rekao je da bi Rusija takođe mogla da radi na dizajniranju takvog oružja, ali je zatim potvrdio da neće rasporediti rakete koje je ranije branio INf u bilo koju oblast, ukoliko SAD to ne urade prve.

Putin je optužio SAD da su u nedjeljnom testu upotrebile istu vrstu lansirne rampe kakvu su postavile u sklopu američkog odbrambenog raketnog sistema u Rumuniji. Rekao je da bi postrojenja po Rumuniji i slična po Poljskoj takođe mogla da budu upotrijebljena za rakete koje kao namjenu imaju pogađanje ciljeva na zemlji, umjesto presretanje raketa.

"Takve rakete mogle bi da budu lansirane iz postrojenja po Rumuniji, kao i onih koja su raspoređena po Poljskoj", rekao je on. "Potrebno je samo podešavanje softvera. Nisam siguran da će naši američki prijatelji podijeliti informacije o tome koji softver koriste, čak ni sa svojim evropskim partnerima".

On je rekao da za Rusiju to znači "uzbunu zbog nove prijetnje, na koju će reagovati prikladno".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG