Linkovi

U Rusiji, mišljenja podijeljena po pitanju kazni izrečenih članicama Pussy Riot


Prizori mladih žena, članica ruskog punk sastava Pussy Riots, s maskama na licu, za njihova umjetničko-aktivističkog performansa u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi, postali su planetarno poznati. Ali kako su njihovi prosvjedi protiv Putina i upravo izrečena sudska presuda protiv njih primljeni u Rusiji?

Video s feminističkim punk bendom Pussy Riot i njihovom “prosvjednom molitvom” protiv predsjednika Putina postao je viralan, dopro do milijuna širom svijeta. U Rusiji, javnost je podijeljena po pitanju tog aktivističkog benda. Konzervativni nacionalisti podržavaju presudu izrečenu u petak za tri optuženice – dvogodišnja kazna zatvora.

Evo što kaže jedan iz pravoslavne milosrdne organizacije Miloserdie:
“Žalim, ali kršćanstvo ne znači uvijek slobodu da govorite sve što vam je na umu. Ne brinite...naša će ih organizacija dobro hraniti, ali iza rešetaka.”

Lia Smirnova vodi pravoslavnu organizaciju za mlade. Izražava nadu da će sudski postupak i izricanje kazne ubuduće držati političke prosvjede izvan crkava. “Za nas, pravoslavne vjernike, najvažnije je to da se ovakvo ludilo više ne ponovi u crkvi.”

Ali Jana podržava Pussy Riots. Nosi istu masku koja je bend proslavila u svijetu.
“Došla sam pružiti djevojkama podršku, ne samo zato što su ih držali zatvorenima cijelo vrijeme nego i zato je sudski sistem doista grozan. Pratila sam suđenje, to je bilo nešto strašno. Podržavam ih i kao aktivistice i kao umjetnice.”

Policija je jučer, u ponedjeljak, morala rastjerati prosvjednike u središtu Moskve. Vlasti tragaju za dvjema drugim ženama koje su, prije šest mjeseci, također sudjelovale u “punk molitvi”.

I Alla podržava Pussy Riots. Za Glas Amerike govorila je u petak, samo nekoliko minuta nakon što je policija odvukla i strpala njezinog druga u policijska kola.
“Ne postoji nikakav zakon. Nikakav zakon zbog kojega bi te djevojke trebale sjediti u zatvoru. To je nezakonito. To nije moguće.”

Ruski milijarder Aleksander Lebedev vjeruje da je suđenje članicama benda i čelniku opozicije Alekseju Navalnom naređeno iz Kremlja.
“U njegovom sam slučaju odjednom shvatio da je cijela stvar smišljena, isto kao i s mladim ženama – sve je to politika, ništa drugo.”

Rješenje za Rusiju je – demokracija, kaže Lebedev. “Ona je već izmišljena – parlament, izbori, slobodni mediji, neovisni sud, i oporba, kao stalna i legalna i ustavna vlast u zemlji.”

Ali, ovaj Rus ne ostaje u Rusiji. Za nekoliko dana, najavio je, prodaje sve što ima u Rusiji i seli u London.
XS
SM
MD
LG