Linkovi

Puno kave - manji rizik od raka prostate?


Puno kave - manji rizik od raka prostate?
Puno kave - manji rizik od raka prostate?

Kava je kompleksan kemijski spoj, pun antioksidanata, i drugih spojeva koji mogu utjecati na razvoj raka prostate, ali i, moguće, raka jetre, te dijabetesa tipa II

Jedno novo istraživanje otkrilo je da muškarci koji piju puno kave imaju manje šanse da će oboljeti od potencijalno smrtnog raka prostate.

Istraživanje je provedeno na 50 tisuća muškaraca, koji su izvještavali o svojoj konzumaciji kave, svake četiri godine. Tijekom više od dva desetljeća, oni koji su kavu pili u umjerenoj količini imali su nešto manju šansu da će dobiti bilo kakvu vrstu raka prostate.

No, glavni autor istraživanja, Kathryn Wilson s odjela za javno zdravstvo Sveučilišta Harvard, kaže da se stvarna razlika pokazala kada su pogledali podatke onih ispitanika koji su imali najteže vrste raka prostate: "Muškarci koji su pili šest ili više šalica kave dnevno imali su 60 posto manji rizik od smrtonosne vrste raka prostate, u odnosu na one koji uopće nisu pili kavu. Isti smo učinak primjetili kod kave sa ili bez kofeina."

Kava je kompleksan kemijski spoj, pun antioksidanata, i drugih spojeva koji mogu utjecati na razvoj raka prostate, koja je inače druga po redu vodeća vrsta raka kod muškaraca diljem svijeta, a koji godišnje usmrti oko četvrt milijuna ljudi.

Gospođa Wilson kaže da nije točno utvrđeno koja od komponenata, ili kombinacija komponenata doprinosi smanjenju rizika od raka prostate, te da će to biti cilj sljedećeg istraživanja.

U međuvremenu, dodaje ona, još je uvijek prerano reći da bi muškarci trebali piti više kave samo kako bi smanjili rizik od ove agresivne vrste raka prostate. No, kaže da postoji sve veći broj znanstvenih dokaza da kava ima čitav niz stvarnih zdravstvenih koristi: "Kava nije štetna u smislu srčanih bolesti ili moždanog udara, a čini se da pruža zaštitu od raka jetre, a također se može dovesti u vezu sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2. Dakle, izgleda da je sve veći niz dokaza da kava uopće nije štetna, te da je, dapače, možda čak i korisna za neke zdravstvene probleme. Mislim da ta činjenica umiruje mnoge ljude koji piju kavu."

Kathryn Wilson i njene kolege sa sveučilišta Harvard objavile su rezultate svog istraživanja o povezanosti između konzumiranja kave i smrtonosnih oblika raka prostate u online publikaciji “Journal of the National Cancer Institute”.

XS
SM
MD
LG