Linkovi

Pulitzerova nagrada: Između starog i novog novinarstva


Jučerašnja dodjela Pulitzerove nagrade za najbolja ostvarenja u novinarstvu još je jednom ukazala na izmijenjeni medijski krajobraz, ali nije donijela definitivnu presudu o tome hoće li tradicionalni tiskani listovi u potpunosti uzmaknuti pred Internetom i blogovima

Jučerašnja dodjela Pulitzerove nagrade za najbolja ostvarenja u novinarstvu tijekom prošle godine još je jednom ukazala na izmijenjeni medijski krajobraz, ali nije donijela definitivnu presudu o tome hoće li tradicionalni tiskani listovi u potpunosti uzmaknuti pred Internetom i blogovima. Među jučerašnjim dobitnicima su jedan web sajt i jedne male lokalne novine u Virginiji.

Uoči ovogodišnje dodjele Pulitzerovih nagrada mnogi su se pitali hoće li tabloid National Enquirer biti jedan od dobitnika za svoje otkrivanje izvanbračne afere i očinstva bivšeg predsjedničkog kandidata Johna Edwardsa. Enquirer nije ušao u povijest kao prvi žuti list koji se okitio ovom uglednom nagradom, ali je po prvi put u povijesti nagrada dodijeljena jednom web sajtu. Nagradu za investigativno novinarstvo dobila je Sheri Fink s neprofitnog medijskog web sajt ProPublica koji svoje priloge ustupa manjim listovima koji si ne mogu priuštiti često skupa i dugotrajna istraživanja neke novinske teme.

Sheri Fink: Mislim da nagrada potvrđuje valjanost ovog modela novinarstva, da možemo imati različite oblike novinarstva i da ćemo u budućnosti imati različite načine pristupa novinarstvu. Također će nam trebati mnogo različitih rješenja za ovo što se događa u novinarstvu.

Još jedna nagrada koja naglašava razliku između starih i novih medija jest ona karikaturistu Marku Fioreu koji je umjesto karikatura na web sajtu svog lista San Francisco Chronicle počeo objavljivat 45 sekundi duge animirane flash prezentacije, najčešće s političkim sadržajem. Ono što upada u oči jest da ove godine među dobitnicima nema velikih listova poput Los Angeles Timesa ili Wall Street Journala, a većina nagrada je otišla u manje i male listove poput Herald Couriera iz Virginije s dnevnom nakladom od jedva 30 tisuća primjeraka. Novinar tog lista Daniel Gilbert dobio je nagradu za niz napisa o državnoj upravi u kojima je opisivao različite malverzacije vezane uz naknade za prirodni plin.

List Milwaukee Journa Sentinel dobio je nagradu za istragu jednog skandala s penzijskim fondovima, a Seattle Times za pokrivanje priče o ubojstvu četiri policajca dok su pili kavu u jednom kafiću u tom gradu. David Boardman, izvršni urednik ovog lista, kaže da je ova nagrada još jedan podsjetnik na ključnu vezu između novina i zajednica.

David Boardman: Mislim da je najznačajnije za nas bilo kako se naša zajednica uistinu okrenula dnevnom listu, u ovo moderno doba, kako bi dobila provjerene informacije. Prošli smo kroz puno financijskih problema, kao i drugi listovi, međutim naš vlasnik obitelj Blethen stajala je uz nas i stavila na kocku svu svoju imovinu. I mi se polako počinjemo oporavljati.

Međutim, Seattle Times je jedan od rijetkih listova koji se nalazi u rukama jedne obitelji – mnogi drugi podvrgnuti su striktnim načelima korporativne profitabilnosti. List New York Times dobio je dvije Pulitzerove nagrade, a Washington Post četiri, uključujući i onu Anthonyju Shadidu za međunarodno izvještavanje, za njegov niz napisa o Iraku. Pulitzerova nagrada dodjeljuje se također i za književnost i glazbu. Najboljim romanom protekle godine proglašen je prvijenac Paula Hardinga Tinkers, najbolja drma je broadwayjski mjuzikl Next to Normal, a nagradu za pjesništvo dobila je Rea Armantrout za zbirku Versed. Nagradu za glazbu dobila je Jennifer Higdon za svoj Violinski koncert.

XS
SM
MD
LG