Linkovi

Nagradu Pulitzer po prvi put dobila i novinarka iz jedne neprofitne medijske organizacije


Sheri Fink dobila je nagradu za istraživačko novinarstvo, za članak o liječnicima koji su za vrijeme uragana Katrina u New Orleansu, u ljeto 2005., na nekim smrtno bolesnim pacijentima izvršili eutanaziju – u jeku višednevne blokade grada i humanitarne krize

Sinoć su objavljeni dobitnici ovogodišnjih nagrada Pulitzer. Evo nekih od laureata.

Sheri Fink dobila je nagradu za istraživačko novinarstvo, za članak o liječnicima koji su za vrijeme uragana Katrina u New Orleansu, u ljeto 2005., na nekim smrtno bolesnim pacijentima izvršili eutanaziju – u jeku višednevne blokade grada i humanitarne krize. Članak je objavljen u tjednom podlistku New York Timesa.

Sheri Fink radi za neprofitnu medijsku kuću ProPublica, koja se bavi istraživačkim novinarstvom a svoje 'proizvode' besplatno nudi američkim novinskim kućama, koje su posljednjih godina – zbog krize – morale smanjiti sredstva namijenjena dužim, istraživačkim projektima.

Izvjestitelj dnevnika Washington Post, Anthony Shadid, dobio je Pulitzera za izvještavanje iz strane zemlje, o naporima stanovnika Iraka da transformiraju svoju zemlju.

Nagradu Pulitzer za fotografiju dobio je novinar lista Denver Post, Craig Walker, za seriju snimaka koji prate jednog novaka u američkoj vojsci – od obuke, odlaska u Irak te povratka u Ameriku.

Pulitzera za kazališna ostvarenje dobio je mjuzikl Next to Normal, koji se prikazuje na Broadwayu, a bavi se ljudima koji pate od manične depresije.

Nagrade Pulitzer svake godine dodjeljuje Sveučilište Columbia, za ostvarenja u novinarstvu, književnosti, dramskoj umjetnosti te glazbi.

XS
SM
MD
LG