Linkovi

Pušenje u SAD u opadajućem trendu već 40 godina, a Kalifornija prednjači


Pušenje u SAD u opadajućem trendu već 40 godina, a Kalifornija prednjači
Pušenje u SAD u opadajućem trendu već 40 godina, a Kalifornija prednjači

Smanjenje jakog pušenja vjerojatno se očitovalo i na zdravlje građana - danas je u Kaliforniji 30 posto manja učestalost raka pluća

Pušenje cigareta u Sjedinjenim je Državama u opadajućem trendu već više od četiri desetljeća, otkako je prijelomno vladino izvješće iz 1964. upozorilo na opasnosti po zdravlje. Sada jedna nova studija dokumentira kako pušači puše manje, a jedna od američkih saveznih država prednjači u tom trendu.

Sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća, više od 40 posto odraslih Amerikanaca je pušilo cigarete, a više od polovine svih pušača pušilo je najmanje kutiju cigareta dnevno. U protekla četiri desetljeća, te su brojke drastično opale.

John Pierce, sa Sveučilišta Claifornije u San Diegu, kaže da su stope pušenja ponajviše opale u Kaliforniji: "G. 2007., u Kaliforniji je pušilo 11 posto odraslih, a prosjek čitave zemlje bio je 18 posto. Od tih 11 posto, samo 20 posto je pušilo kutiju cigareta dnevno, a u ostatku zemlje, takvih je bilo 40 posto."

Znanstvenici su anketama diljem zemlje ispitali ukupno milijun i 800 tisuća ljudi – tijekom više godina – o njihovim pušačkim navikama.

Pierce kaže da je nakon izvješća o štetnosti pušenja, 1964., Kalifornija poduzela agresivnije korake od drugih saveznih država kako bi obeshrabrila pušenje: "Kalifornija je uvela veliki porez na cigarete 1967. Od samog početka, Kalifornija je vrlo agresivno otežavala pušenje."

Novac prikupljen porezom na cigarete utrošen je na druge programe protiv pušenja. Otprilike u isto doba, zabrane pušenja uvedene su u mnogim javnim prostorima.

Pierce u svojoj studiji također pokazuje da je u svakoj novoj generaciji sve manje jakih pušača. Pušači tipično najviše puše u svojim dvadesetim godinama, a podaci pokazuju da je danas manje jakih pušača među mladim pušačima nego što ih je bilo ranije.

Smanjenje jakog pušenja vjerojatno se očitovalo i na zdravlje stanovnika te savezne države. Stopa raka pluća – koja je nekad u Kaliforniji bila viša nego u ostatku zemlje – počela se smanjivati osamdesetih godina prošlog stoljeća. "Sve otada, stopa obolijevanja od raka pluća dramatično se smanjila – za 30 posto. Danas je to upravo za 30 posto bolje od ostatka zemlje," kaže Pierce.

Studija Johna Piercea, znanstvenika Sveučilišta Californije u San Diegu, objavljena je u časopisu Journal of the American Medical Association, JAMA.

XS
SM
MD
LG