Linkovi

Porodična svađa motiv za masakr u Texasu?


Napadač koji je ubio 26 osoba u Texasu, 26-godišnji Devin P. Kelley, bio je u sporu sa porodicom svoje supruge i tašti je prije napada slao prijeteće poruke, saopštile su u ponedjeljak lokalne vlasti koje i dalje pokušavaju da utvrde motiv za najsmrtonosniju pucnjavu u historiji te savezne države.

Zvaničnici su naveli da je porodica Devinove supruge išla u Prvu baptističku crkvu u Sutherland Spring, u kojoj je izvršen napad, ali da nisu bili tamo u nedjelju.

Žrtve još jednog masovnog ubistva automatskim oružjem životne su dobi od 17 mjeseci do 77 godina. Povrijeđeno je najmanje 20 osoba, od kojih su deset u kritičnom stanju. Napadač je, poslije potjere, izvršio samoubistvo.

Federalni istražitelji iz FBI i Biroa za alkohol, duvan i vatreno oružje nalaze se u malom Sutherland Spring, oko 50 kilometara od San Antonija.

Predsjednik Donald Trump nazvao je pucnjavu „činom zla” i pozvao na molitve. On je naredio da se zastave Sjedinjenih Država na federalnim zgradama spuste na pola koplja do četvrtka. Predsjednik nadzire situaciju iz Japana, odakle je poručio da preliminarni izvještaju ukazuju na to da je napadač bio poremećen:

„U ovoj zemlji ima mnogo problema sa mentalnim zdravljem, kao i u drugim državama, ali ovdje nije riječ o situaciji s oružjem. Mogli bi da raspravljamo o tom pitanju, ali mislim da je prerano za to. Srećom, još neko je imao oružje i pucao je na napadača. U protivnom bi bilo mnogo gore.”

Guverner Texasa Greg Abbott, rekao je da je ovo najgore masovno ubistvo u historiji Texasa. Rekao je da postoji „mnogo dijelova složene slagalice” koji moraju da se sastave, ali da je napadač možda bio povezan sa crkvom i da u pitanju nije bio nasumični čin nasilja.

Prema zvaničniku javne bezbjednosti Texasa Freemanu Martinu, napadač je tokom napada bio obučen u crno i sa pancirnim prslukom na sebi. On je otvorio vatru iz automatske puške ispred Prve baptističke crkve i nastavio na puca nakon što je ušao unutra.

On je rekao da se lokalni stanovnik svojom puškom suprotstavio napadaču i natjerao ga ispusti oružje i pobjegne svojim kolima. Mještani su se dali u potjeru za napadačem, a ubrzo im se pridružila policija. Freeman kaže da se osumnjičeni slupao malo iza granice okruga i da je pronađen mrtav u vozilu, sa ranom od metka. Vlasti su u ponedjeljak saopštile da je izvršio samoubistvo.

​Portparolka Vazdušnih oružanih snaga (USAF) Ann Stefanek rekla je za Glas Amerike kasno u nedjelju da podaci govore da je napadač ranije služio u USAF.

„Provjera datoteke potvrdila je da je Devin P. Kelley ranije bio pripadnik USAF i da je služio u Logističkoj pripravnosti u Holomanu AFB, New Mexico, od 2010. do otpuštanja iz službe 2014. Kelley je bio sudski osuđen 2012. po dva osnova - član 128. Jedinstvenog kodeksa vojnog pravosuđa (UCMJ) -- napad na supružnika i na dijete supružnika.”

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG