Linkovi

Pucnjava na protestima u Bejrutu, ima mrtvih


A Shiite fighter takes aim during clashes in the area of Tayouneh, in the southern suburb of the capital Beirut, on Oct. 14, 2021.
A Shiite fighter takes aim during clashes in the area of Tayouneh, in the southern suburb of the capital Beirut, on Oct. 14, 2021.

Na protestima u Bejrutu protiv sudije koji vodi slučaj u vezi prošlogodišnje eksplozije u luci, ubijeno je šestoro ljudi a povrijeđeno najmanje njih trideset.

Optužuju ga da je nepravedno izdvojio bivše ministre u vladi radi ispitivanja zbog sumnje u nemar. Ranije je sud odbacio tužbu koju su podnijeli protiv istog sudije.

Porodice žrtava nastradalih u eksploziji u bejrutskoj luci u avgustu 2020. osudile su ovaj potez, zbog čega je istraga obustavljena po drugi put u tri sedmice.

Još niko nije odgovarao za izazvanu katastrofu u kojoj je poginulo 219 ljudi.

Požar je izazvao detonaciju 2.750 tona amonijum nitrata, zapaljive hemikalije koja se masovno koristi kao poljoprivredno gnojivo, a koja, gotovo šest godina nije bila sigurno uskladištena u luci.

Viši zvaničnici u Libanu bili su svjesni postojanja materijala i opasnosti koju predstavlja, ali ga nisu osigurali, uklonili ili uništiti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG