Linkovi

SAD: Poruke Martina Luthera Kinga relevantne i danas


SAD: Poruke Martina Luthera Kinga relevantne i danas
SAD: Poruke Martina Luthera Kinga relevantne i danas

Istaknute ličnosti uvijek će se u javnim istupima suočavati sa određenim rizikom. Taj rizik nije onoliko velik kao prije četrdesetak godina kada je Martin Luther King, ubijen u Memphisu, odlučno i bez straha širio poruke o jednakosti svih ljudi.

Nedavni napad na grupu građana koji su se u Tucsonu, na javnom mjestu, okupili da pozdrave osobu koju su izabrali da ih predstavlja u Zastupničkom domu američkog Kongresa je, jednostavno rečeno, čin nasilja.

Martin Luther King, najistaknutiji američki aktivist pokreta za jednaka prava svih ljudi i dobitnik Nobelove nagrada za mir, čiji su dan Amerikanci slavili i obilježili prošlog ponedjeljka, takođe je bio žrtva ničim opravdanog čina nasilja.

Ta vrsta nasilja rizik je sa kojim se susreću javni zvaničnici, političari, senatori, kongresmeni, aktivisti.... i na pitanje da li se kloniti istupa u javnosti jedan od odgovora mogao bi biti i ono što se dešavalo prije dva dana u Los Angelesu.

Tradicionalna parada ulicama tog grada jedan od je događaja kojim je Dan Martina Luthera Kinga. U dugoj koloni učesnika parade bili su i članovi Kongresa američke savezne države Kalifornija. Desetak dana ranije u Tucsonu u Arizoni takođe na javnom, ali poptpuno drugačijem okupljanu, napadač je ubio je 6 osoba, a 13 ranio. Stanje teško ranjene Gabrielle Gifford, zastupnice u Zastupničkom domu američkog Kongresa je vrlo ozbiljno.

Javni istupi su, unaotoč sigurnosnom riziku, bitan dio rada javnih zvaničnika, smatra zastupnica u kalifornijskom Kongresu Judy Chu, učesnica parade u Los Angelesu, i ističe:

Judy Chu
Judy Chu

"Mislim da ne možemo dozvoliti da nas incidenti, kao što je onaj u Tucsonu, spriječe da učestvujemo u aktivnostima koje su dio naše demokracije. Posebno oni koji su birani i izabrani na određene funkcije moraju biti u stalnom kontaku sa građanima. Moramo to činiti, ali sa više pažnje."

Istaknute ličnosti uvijek će se u javnim istupima suočavati sa određenim rizikom. Taj rizik nije onoliko velik kao prije četrdesetak godina kada je Martin Luther King odlučno i bez straha širio poruke o jednakosti svih ljudi:

"Sanjama da će moja djeca jednog dana živjeti u naciji u kojoj neće biti suženi po boji kože nego po njihovom karakteru..."

Ta poruka velečasnog Kinga odzvanja i danas kaže član Gradskog vijeća Los Angelesa Herb Wesson:

Herb Wesson
Herb Wesson

"Njegove poruke - sudimo ljude po njihovim ljudskinm vrijednostima i sposobnostima - trebalo bi svi da se držimo. To je poruka na koju bi Martin Luther King bio ponosan i danas. Siguran sam da bi nam rekao i da je još dosta toga što moramo uraditi. I zaista, kada se prisjetimo Tucsona, moramo priznati da je mnogo toga pred nama."

Martin Luther King je ubijen u Memphisu, gdje je došao da podrži radnike gradske čistoće koji su bili u štrajku. Taj čin nasilja bio je odgovor ubice na Kingove poruke o nužnosti dijaloga temeljenog na uzajamnom poštovanju i mirnom, nenasilnom javnom djelovanju. Čin ubice u Tucsonu pokazuje da su i te poruke vrlo relevatne i danas, četrdesetak i više godina kasnije.

XS
SM
MD
LG