Linkovi

Prvi, pa Pulitzer: 'Tinkers', roman Paula Hardinga


陈维明第一次赴土耳其和难民儿童 (陈维明提供)
陈维明第一次赴土耳其和难民儿童 (陈维明提供)

Mnoge je iznenadilo kad je roman prvijenac bivšeg bubnjara rock sastava Cold Water Feet prošli tjedan osvojio uglednu Pulitzerovu nagradu za najbolje prozno djelo

Bivši bubnjar rock sastava Cold Water Feet Paul Harding objavio je svoj prvi roman pod naslovom Tinkers – u slobodnom prijevodu na hrvatski Popravljači. Mnoge je iznenadilo kad je njegov prvijenac od dvjestotinjak stranica prošli tjedan osvojio uglednu Pulitzerovu nagradu za najbolje prozno djelo.

Godišnja nagrada za najbolji roman ništa manje nije iznenadila ni samog autora Paula Hardinga: "Bio sam vrlo blizu onesvješćivanja. Nisam jednostavno mogao vjerovati ono što sam vidio na Pulitzerovom web sajtu. Obnavljao sam web stranicu nekoliko puta, vjerujući kako se radi o nekoj pogrešci ili halucinaciji, međutim, svaki put se natrag vraćalo moje ime."

Roman Tinkers priča je o starcu Georgeu Washingtonu Crosbyju koji živi na sjeveroistoku Sjedinjenih Država. Kako dublje tone u starost prisjeća se svog teškog dječaštva i svog oca Howarda: staromodnog popravljača koji je gurao svoja pretrpana kolica i prodavao susjedima usluge - od vađenja zuba do šišanja. Međutim, Howard je imao česte epileptičke napade i umorna žena ga pokušava smjestiti u dom. Saznavši to, otac je pobjegao od kuće. George je svoj život proveo popravljajući satove i kuća u kojoj umire puna je svih vrsta satova. Njegova opsjednutost kotačićima i oprugama u satovima odzvanja i u funkcioniranju njegova mozga dok se prisjeća čudnih očevih postupaka.

"S tehničke strane u knjizi ima vrlo malo zapleta. Epicentar romana je čovjek koji bježi od kuće. Tu su predvidljive stvari koje mu se događaju. Knjigu sam u potpunosti posvetio likovima, karakterima. I kad na taj način gledate na to, počete svoju imaginaciju poistovjećivati s imaginacijom vaših likova. Svaka pojedinost postaje dio lika. Želite ostvariti jednu gustoću teksta u kojoj možete registrirati svaki treptaj svijesti svog lika. S druge strane u romanu su krajobrazi koje ti ljudi promatraju i pokušao sam da i oni bace dodatno svjetlo na te likove. Krajobrazi nekad mogu biti i likovi – antagonisti," kaže Harding.

Georgeov život je u tim posljednjim danima postao svojevrsni mozaik sjećanja koji mu ukazuje "drugačiju sliku svaki put kad se ponovno pokuša prisjetiti nekog događaja".

S vanjske strane Tinkers bi se mogao promatrati kao roman o tome kako obitelji ostavljaju nedužne tragove na buduće generacije, međutim, iznutra to je roman o načinu na koji naš um uočava i najsitnije stvari pojave dok nam tijelo polako odlazi prema posljednjim trenucima. Hardingov Pulitzerom nagrađeni roman odbilo je više velikih izdavačkih kuća i "odležao" je izvjesno vrijeme prije objavljivanja.

"I tako sam na neki način odložio roman u ladicu i držao ga tamo oko tri godine i počeo sam raditi na sljedećem projektu. Roman je, zapravo, objavljen zahvaljujući jednom cijelom nizu onih prekrasnih i nevjerojatnih slučajnosti," kaže Harding.

Paul Harding je svojim prvijencem pokazao da je prvorazredni pisac čija fascinacija ljudskim karakterom ide daleko dublje od jednostavnog motrenja. Njegov roman Tinkers objavila je mala izdavačka kuća Bellevue Literary Press, a prije dobivanja ovogodišnje Pulitzerove nagrade prodano je manje od sedam tisuća primjeraka ovog djela.

XS
SM
MD
LG