Linkovi

Prvi kineski nosač aviona započinje testiranje pouzdanosti i stabilnosti


Kineski nosač aviona Liaoning učestvuje u vojnim vježbama Mornarice Kineske narodne oslobodilačke armije u zapadnom Pacifiku, 18. aprila 2018.
Kineski nosač aviona Liaoning učestvuje u vojnim vježbama Mornarice Kineske narodne oslobodilačke armije u zapadnom Pacifiku, 18. aprila 2018.

Još uvijek neimenovani brod napustio je sjevernu luku Dalian u nedjelju rano ujutro kako bi se testirala "pouzdanost i stabilnost njegovog pogonskog i drugih sistema, saopštilp je Ministarstvo odbrane.

Nosač težak 50.000 tona vjerovatno će biti formalno angažovan nešto prije 2020. godine, nakon okončanja testova na moru i dolaska njegove potpune vazdušne popune.

Brod je dizajniran na osnovu bivše sovjetske klase Kuznecov, sa palubom u stilu poletne skakaonice i konvencionalnim parnim turbinama na naftno gorivo.

Nosač aviona biće drugi u sastavu kineske vojske. Prvi, Liaoning, kupljen je polovan od Ukrajine, remontovan u Kini i pušten u službu 2012. godine.

Državni mediji izvještavaju da Kina takođe planira da izgradi nosač aviona na nuklearni pogon, sposoban za dug boravak na moru.

Kina ima najveću flotu na svijetu kada je riječ o broju brodova, dok - kada je reč o tehnologiji i borbenim mogućnostima - znatno zaostaje za SAD.

Kineska vojska ušla je u brzu modernizaciju, otkako je predsjednik Xi Jinping stupio na vlast prije pet godina.

Kineska mornarica, posebno, korištena je kako bi podržavala aspiracije Pekinga na gotovo cijelo Južno kinesko more, kao i sve veći angažman po Pacifiku i Indijskom okeanu.

Prošle godine, Kina je izgradila svoju prvu bazu u inostranstvu, u Džibutiju, državi na rogu Afrike, gdje rivali poput SAD, Japana i nekoliko evropskih država takođe imaju svoje stalno prisustvo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG