Linkovi

Prvi direktni susret predstavnika SAD-a i talibana od povlačenja iz Kabula


Taliban in Qatar
Taliban in Qatar

Prvi razgovori između američkih i talibanskih čelnika, nakon povlačenja američkih trupa u augusta iz Afganstana, završeni su u Dohi.

Razgovori u Kataru fokusirali su se na obuzdavanje ekstremističkih grupa, evakuaciju američkih građana i humanitarnu pomoć.

Američki dužnosnici rekli su da su razgovori bili "iskreni i profesionalni", iako će se o talibanima suditi prema njihovim postupcima.

SAD insistiraju na tome da sastanak ne predstavlja priznanje talibana, prenosi BBC.

U izjavi objavljenoj u nedjelju navečer, talibani su objavili da su se Sjedinjene Države složile početi pružati humanitarnu pomoć zemlji.

"Predstavnici SAD -a izjavili su da će pružiti humanitarnu pomoć Afganistancima i pružit će prostor drugim humanitarnim organizacijama za dostavu pomoći", rekli su talibani.

Dodaju da će "sarađivati s humanitarnim organizacijama u transparentnoj isporuci humanitarne pomoći i olakšat će kretanje stranih državljana".

Međutim, SAD tek trebaju formalno potvrditi ovu tvrdnju.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je da su dvije strane razgovarale o pružanju "snažne humanitarne pomoći, direktno afganistanskom narodu", bez iznošenja detaljnijih informacija.

"Američka se delegacija usredotočila na sigurnosne i terorističke probleme i siguran prolaz za građane SAD -a, druge strane državljane i naše afganistanske partnere, kao i na ljudska prava, uključujući i značajno sudjelovanje žena i djevojaka u svim aspektima afganistanskog društva", rekao je Price.

XS
SM
MD
LG