Linkovi

Prva taktička zapovjed generala Davida Petraeusa u Afganistanu


General David Petraeus
General David Petraeus

Iako je tekst ove najnovije odluke generala Petraeusa tajan, očito je da je zaštita civila najviši prioritet misije u Afganistanu

Taktička zapovijed nalaže vojnicima NATO-a da ne pucaju ukoliko nisu sigurni hoće li biti civilnih žrtava ili ranjenih. No, tu je i iznimka – pucati se smije i onda kada se 'ustanovi da na raspolaganju nema drugih opcija', a moraju se zaštititi životi pripadnika koalicije ili afganistanske vojske. Iako je tekst ove najnovije odluke generala Petraeusa tajan, očito je da je zaštita civila najviši prioritet misije u Afganistanu, osim u slučajevima izravne i očite opasnosti po živote vojnika.

Izbjegavanje civilnih žrtava bio je i najvažniji prioritet prethodnika Davida Petraeusa, generala Stanleya McChrystala. I to u tolikoj mjeri, da je bilo zamjerki da se sužava legitimna sposobnost vojnika NATO-a da se brane. Glasnogovornik misije u Kabulu, njemački general Joseph Blotz, kaže da nova zapovijed uklanja ove nedoumice.

"General Petraeus je vrlo jasno rekao da ne želi učiniti ništa što bi otežalo vojnikovu legitimnu samo-obranu."

David Petraeus je u američkim oružanim snagama čelni zastupnik teorije o protu-pobunjeničkoj strategiji koja naglasak stavlja na izbjegavanje civilnih žrtava. No, general Petraeus je u nedavnom izlaganju pred jednim senatskim odborom rekao da on, naravno, razumije i važnost legitimne samoobrane svakog vojnika.

"Za mene je zaštita naših, savezničkih i afganistanskih vojnika moralni imperativ. Oni moraju imati svu našu podršku, pogotovo kada se nađu u teškoj situaciji na bojištu."

Neki vojni stručnjaci tvrde da je problem s prethodnim pravilima bio u tome što su ih na terenu i suviše strogo interpretirali. Nova zapovijed generala Petraeusa takvo tumačenje od strane nižih časnika zabranjuje. Umirovljeni dopukovnik James Dubik kaže da je to vrlo važno.

"Između redova, ova zapovijed nastoji ostvariti čvršći lanac zapovijedanja nego što je to bio slučaj posljednjih mjeseci. Ne smije se dogoditi da se na svakoj nižoj razini ovakva ograničenja još više sužavaju, pa da onda na kraju – na razini voda ili satnije – vojnicima nije dopušteno da uopće zapucaju."

Zapovijed generala Petraeusa također navodi da treba biti 'neumoran u potjeri za talibanima i njihovim saveznicima'. Međutim, taj se cilj mora uravnotežiti s potrebom da se zaštite životi civila. James Dubik kaže da je na bojišnici često teško uskladiti oba cilja.

"Očekujemo da te odluke u brzini donose narednici, poručnici i kapetani, mladi ljudi. A to su često vrlo suptilne i složene odluke."

Zapovijed generala Davida Petraeusa opisuje rat u Afganistanu kao 'sukob suprotstavljenih volja'. 'Svaka civilna žrtva slabi našu misiju' – upozorava se u ovom dokumentu Penatgona.

XS
SM
MD
LG