Linkovi

Prva kazna za svemirski otpad


Svemirski otpad
Svemirski otpad

Kazna, koja je prva te vrste, vrlo je značajna. To je glasna i jasna poruka da su ulozi visoki kako svemirska ekonomija raste, a svemirski otpad se povećava. 

Greška operatera

Federalna komisija za komunikacije (FCC) odredila je značajnu kaznu od 150.000 dolara protiv Dish Networka. TV kuća nije uspjela „ispravno deorbitirati" njihov satelit EchoStar-7, koji lebdi na nebu od 2002. godine.

Kada je lansiran 2002., EchoStar-7 zauzeo je svoje mjesto u geostacionarnoj orbiti otprilike 36.000 km iznad Zemlje. Nakon što je njegov radni vijek završio 2012., Dish Network obećao je da će ga premjestiti u „orbitu – groblje za atelite", na sigurnu udaljenost od drugih satelita. Međutim, zbog niske razine goriva, tvrtka ga je uspjela podići samo 120 km iznad njegove operativne orbite. Prema FCC-u, ovaj nedostatak nadmorske visine „mogao bi izazvati zabrinutost zbog orbitalnog otpada".

„DISH priznaje da nije upravljao satelitom EchoStar-7 u skladu sa svojim ovlaštenjima, implementiraće plan usklađivanja i platiće građansku kaznu od 150.000 dolara.", piše u saopštenju FCC-a, prenosi Reuters.

Previše svemirskog otpada

Ovaj istrošeni satelit, samo je jedan u moru svemirskog otpada. Evropska svemirska agencija izvještava o više od milion komada krhotina, većih od centimetra, koji trenutno kruže oko Zemlje.

Svemirski otpad, koji FCC definiše kao umjetne objekte koji kruže oko Zemlje, a koji nisu funkcionalne svemirske letjelice, sve je veća briga ne samo ove agencije, nego i svemirskih agencija širom svijeta, a predmet je i svemirskog prava. Naime, što više starog materijala ostane u orbiti, to je dolaznim novim satelitima teže započeti i dovršiti nove misije. Godine 2022. FCC je usvojio pravilo prema kojem se satelitski operateri moraju riješiti svojih satelita u roku od pet godina od završetka misije.

Svemirski otpad nastaje na različite načine, ponekad i greškama i usljed nestručnosti, ali i usljed vojnih manevara i vježbi. Godine 2021. Rusija je provela antisatelitski test koji je stvorio opasan otpad, dovodeći Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) u opasnost. Slično tome, kinesko testiranje protivsatelitske rakete 2007. rezultiralo je s nevjerovatnih preko 3000 fragmenata, veličine najmanje kao loptica za golf, satelita iz klase Fengyun-1C. Veliki broj tih fragmenata također predstavljaju prijetnju ISS-u.

2021. komad smeća u orbiti probio je rupu od 5 mm u robotskoj ruci Međunarodne svemirske postaje.

Pokušaj regulacije svemirskog otpada

Kazna FCC-a označava ključni trenutak u pokušajima agencije da reguliše svemirski otpad. Nagodba s Dish Networkom uključuje priznanje krivnje i dogovor o pridržavanju budućeg plana usklađenosti.

„Kako satelitske operacije postaju sve raširenije i svemirska ekonomija se ubrzava, moramo biti sigurni da se operateri pridržavaju svojih obveza", kaže šef Ureda za provedbu FCC-a Loyaan A. Egal, a prenosi Smithsonian.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG