Linkovi

Prva erupcija najvećeg svjetskog aktivnog vulkana od 1984.


Sjeverni obod vulkana Mauna Loa na Velikom ostrvu, na Havajima. (Foto: USGS Hawaiian Volcano Observatory)
Sjeverni obod vulkana Mauna Loa na Velikom ostrvu, na Havajima. (Foto: USGS Hawaiian Volcano Observatory)

Najveći aktivni vulkan na svijetu, Mauna Loa na Havajima, proradio je prvi put za gotovo četiri decenije, a vulkanski pepeo prekrio je obližnje područje, saopštile su vlasti u ponedjeljak.

Erupcija vulkana, koji se nalazi na havajskom Velikom ostrvu, počela je u nedelju veče, saopštila je američka Geološka služba. Do ponedeljka ujutro, lava se nalazila pri krateru vulkana i nije prijetila obližnjim zajednicama ali je, prema navodima Havajskog opservatorija, bila vidljiva iz Kone - područja na suprotnoj strani ostrva.

Portparolka američke Geološke službe Miel Corbett saopštila je da je nemoguće predvidjeti koliko dugo će erupcija da traje, te da li će lava stići do naseljenih područja.

„U stalnoj smo komunikaciji sa civilnom odbranom Havaja i oni obavještavaju zajednicu o trenutnoj situaciji”, rekla je ona.

Iako je saopštila da nema nagovještaja da će se lava izliti iz kratera, agencija za civilnu odbranu saopštila je da je otvorila skloništa u mjestima Kaiula-Kona i Pahala, posle izvještaja da se ljudi dobrovoljno evakuišu.

„Više snimaka na društvenim mrežama sugeriše da postoji aktivnost izvan vulkanskog kratera. Trenutno, nije potvrđeno da lava stigla do vulkanskog rascijepa”, navodi se u saopštenju

Geološka služba upozorila je stanovnike koji bi potencijalno mogli da budu u opasnosti da razmotre pripreme u slučaju evakuacije. Naučnici su bili na oprezu zbog nedavnog povećanja broja zemljotresa pri vrhu vulkana, koji je posljednji put proradio 1984. godine.

Nacionalna meteorološka služba upozorila je na moguću akumulaciju pepela do 0.6 centimetara u nekim područjima.

Mauna Loa je jedan od pet vulkana koji zajedno čine Veliko ostrvo Havaja, na krajnjem jugu Havajskog arhipelaga.

Izdiže se više od 4 hiljade metara iznad nivoa mora i mnogo je veći od susjednog vulkana Kilauea u čijoj je erupciji 2018. godine uništeno 700 domova. Padine Mauna Loe su međutim strmije i lava može da teče mnogo brže tokom erupcije.

Tokom erupcije 1950. godine, lava je prešla 24 kilometra do okeana za manje od tri sata.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG