Linkovi

Prva dama Sjedinjenih Država u iznenadnoj posjeti Ukrajini


Prve dame Sjedinjenih Država i Ukrajine, Jill Biden i Olena Zelenski, tokom nenajavljenog susreta u Užgordu, na zapadu Ukrajine, 8. maja 2022.
Prve dame Sjedinjenih Država i Ukrajine, Jill Biden i Olena Zelenski, tokom nenajavljenog susreta u Užgordu, na zapadu Ukrajine, 8. maja 2022.

Jill Biden je u nedjelju nenajavljeno posjetila zapadnu Ukrajinu, održavši iznenadni sastanak povodom Dana majki sa prvom damom Olenom Zelenskom kako bi demonstrirala podršku Sjedinjenih Država nadahnutoj naciji dok Rusija vrši pritisak kažnjavajućim ratom u istočnim regionima Ukrajine.

Bidenova je putovala pod plaštom tajnosti, postavši posljednja Amerikanka visokog profila koja je ušla u Ukrajinu tokom njenog desetonedjeljnog sukoba sa Rusijom.

"Hjtela sam da dođem na Dan majki", rekla je prva dama SAD Zelenskoj. "Mislila sam da je važno pokazati ukrajinskom narodu da ovaj rat mora da prestane i da je ovaj rat bio brutalan i da narod Sjedinjenih Država stoji uz narod Ukrajine."

Jill Biden je provela oko dva sata u Ukrajini, putujući vozilom do grada Užgoroda, oko 10 minuta vožnje od slovačkog pograničnog sela u kojem je obišla pogrančni objekat za preradu.

Zelenska je zahvalila Bidenovoj na njenom "hrabrom činu" i rekla: "Razumijemo šta je potrebno da prva dama SAD dođe ovdje tokom rata kada se vojna dejstva odvijaju svaki dan, gdje se vazdušne sirene dešavaju svakog dana – čak i danas".

Dvije prve dame okupile su se u maloj učionici, sjedeći jedna preko puta druge i pozdravljajući se pred novinarima prije nego što su nasamo razgovarale. Zelenska i njena djeca su zbog njihove bezbjednosti smješteni na nepoznatoj lokaciji.

Škola u kojoj su se upoznali pretvorena je u prelazni smještaj za ukrajinske migrante iz drugih dijelova zemlje.

Posjeta je omogućila Bidenovoj da vodi onakvu ličnu diplomatiju kakvu bi njen muž želio da sam sprovede.

Predsjednik Joe Biden rekao je tokom posjete Poljskoj u martu da je razočaran što nije mogao da posjeti Ukrajinu da vidi uslove "iz prve ruke", ali da mu nije dozvoljeno, vjerovatno iz bezbjednosnih razloga.

Bijela kuća je još prošle nedjelje saopštila da bi predsjednik "volio da ode u posjetu", ali za sada nema planova da se to i učini.

Do sastanka je došlo nakon što su dvije prve dame razmjenile prepisku posljednjih nedjelja, prema američkim zvaničnicima koji su odbili da daju više detalja, jer nisu bili ovlašteni da daju izjave o privatnoj komunikaciji dvije dame.

Kada je stigla u školu, Bidenova, koji je na sebi imala korsaž za Majčin dan koji je bio poklon njenog supruga, zagrlila je Zelensku i poklonila joj buket. Nakon privatnog sastanka njih dvije su se pridružile grupi djece koja žive u školi u pravljenju medvjedića od papira za poklone za Dan majki.

Posjeta Bidenove uslijedila je poslije nedavnih dolazaka u ratom razorenu zemlju predsjedavajuće Predstavničkim domom SAD Nancy Pelosi i drugih članova Kongresa, kao i zajedničkog putovanja američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i američkog sekretara odbrane Lloyda Austina koji su se sastali sa predsjednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu.

Njena posjeta bila je ograničena na zapadnu Ukrajinu. Rusija koncentriše svoju vojnu moć na istoku Ukrajine i ona nije bila u opasnosti. Istog dana kada je Bidenova stigla u pojsetu, ruska bomba srušila je školu u istočnoj Ukrajini u kojoj je u podrumu bilo sklonište oko 90 ljudi, a na desetine je poginulo.

Također u nedjelju, kanadski premijer Justin Trudeau posjetio je Ukrajinu kako bi se sastao sa predsjednikom i "ponovo potvrdio nepokoljebljivu podršku Kanade ukrajinskom narodu", naveli se u njegovoj kancelariji.

Ranije, u slovačkom pograničnom selu Visne Nemecke, obišla je fabriku za preradu granica, istražujući operacije koje su uspostavile Ujedinjene nacije i druge humanitarne organizacije kako bi pomogle Ukrajincima koji traže utočište.

Jill Biden je prisustvovala vjerskoj službi u šatoru postavljenom kao kapela, gdje je sveštenik intonirao "Molimo se za narod Ukrajine".

A prije svega toga, u Košicama, Bidenova se sastala i ponudila podršku ukrajinskim majkama u Slovačkoj koje su raseljene zbog rata u Rusiji. Ona ih je uvjerila da iza njih stoje "srca američkog naroda".

Na autobuskoj stanici u gradu koji je sada 24-časovni centar za prihvat izbjeglica, Bidenova se našla u produženom razgovoru sa Ukrajinkom koja je rekla da se bori da objasni rat svom troje djece jer ni sama ne može da ga razumije.

"Ne mogu da objasnim jer ne poznajem sebe i ja sam učiteljica", rekla je Viktorija Kutoča, držeći svoju svoju sedmogodišnju kćerku Juliju, dok je razgovarala sa Bidenovom.

U jednom trenutku, Kutoča je upitala "zašto?" , govoreći o odluci Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu 24. februara.

"To je tako teško razumjeti", odgovorila je prva dama.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG