Linkovi

Prva dama SAD za AP: Biden spreman da se bori za drugi mandat


Prva dama Sjedinjenih Država Jill Biden govori tokom intervjua sa novinarkom Associated Pressa iz Bijele kuće Darlene Superville u Najrobiju, Kenija, petak, 24. februar 2023.
Prva dama Sjedinjenih Država Jill Biden govori tokom intervjua sa novinarkom Associated Pressa iz Bijele kuće Darlene Superville u Najrobiju, Kenija, petak, 24. februar 2023.

Prva dama SAD Jill Biden dala je jedan od do sada najdirektnijih nagovještaja da će se predsjednik Joe Biden kandidovati za drugi mandat, u ekskluzivnom intervjuu za agenciju AP u petak, kada je izjavila da "nije ostalo mnogo toga" osim da se isplaniraju vrijeme i mjesto za to saopštenje.

Iako Biden već dugo govori da namjerava da se takmiči za reizbor, još nije ozvaničio tu odluku, i trudi se da otkloni zabrinutost povodom pitanja da li je suviše star da nastavi da služi kao predsjednik. Na kraju drugog mandata Biden bi imao 86 godina.

"Kaže da još nije završio", izjavila je prva dama u Najrobiju, drugoj i posljednjoj stanici njene petodnevne posjete Africi. "Nije završio to što je započeo. A to je ono što je važno."

Ona je dodala: "Koliko još puta mora to da kaže prije nego što mu povjerujete?"

Bidenovi saradnici kažu da će Biden odluku vjerovatno saopštiti u aprilu, kada se završi prvo tromjesečje za prikupljanje donacija, a to je vrijeme kada je i predsjednik Barack Obama zvanično pokrenuo svoju kampanju za reizbor.

Mnogi opisuju prvu damu kao ključnu osobu u Bidenovom okruženju dok planira svoju političku budućnost. "Zato što sam njegova supruga", smije se Jill Biden.

Međutim, odbacila je sugestiju da ona ima presudni glas o tome da li će se predsjednik kandidovati za drugi mandat.

"Naravno, on će saslušati moje mišljenje jer smo supružnici", izjavila je. "Međutim", dodala je kasnije, "on sam donosi odluke, vjerujte mi."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG