Linkovi

Psihijatrijsko liječenje - važan korak u rješavanju beskućništva


Psihijatrijsko liječenje - važan korak u rješavanju beskućništva
Psihijatrijsko liječenje - važan korak u rješavanju beskućništva

Svakog dana u Sjedinjenim Državama pola je milijuna beskućnika. Poznavatelji prilika kažu da svaki peti kronični beskućnik pati od mentalne bolesti te da je do njih teško doći. U centru za beskućnike „Step Up“ u Santa Monici, u Californiji, neki su pronašli stalni smještaj i emocionalnu podršku

Mnogi od beskućnika u Sjedinjenim Državama boluju od mentalnih bolesti. Stručnjaci kažu da je psihijatrijski tretman važan korak u rješavanju tog problema. Izazov je da se beskućnicima pronađe smještaj i da ih se počne liječiti. U Californiji se za to pobrinuo jedan novi program.

Svakog dana u Sjedinjenim Državama pola je milijuna beskućnika. Mnogi dobivaju hranu iz privatnih zaklada. No, radi se o problemu koji je jako teško riješiti. Poznavatelji prilika kažu da svaki peti kronični beskućnik pati od mentalne bolesti te da je do njih teško doći. U centru za beskućnike „Step Up“ u Santa Monici, u Californiji, neki su pronašli stalni smještaj i emocionalnu podršku.

Jacob Ramsey nosi se s maničnom depresijom i kaže da je nakon više godina provedenih na ulici dobio potrebnu pomoć te da pomaže drugima:

"Netko mi je rekao - 'Vi ste u Los Angelesu, u Hollywoodu. Ovdje su svi psihijatri.' Stoga sam ih poslušao.“

Centar za beskućnike „Step Up“ nudi prijateljstva, potiče samo-izražavanje te pomaže u pronalaženju posla. Les Jones podučava rad na kompjutoru. I sam je veći dio života patio od mentalne bolesti, a prije 15 godina njegova sestra sugerirala mu je da potraži liječničku pomoć:

"Uz mentalne bolesti dolazi velika stigma koju sam i sam imao te sam izbjegavao liječnika. Međutim, u jednom trenutku sam pomislio kako je moja sestra u pravu te sam odlučio potražiti pomoć. I to je jedna od najboljih stvari koje sam ikada učinio."

Direktor Centra za beskućnike „Step Up,“ Tod Lipka, kaže da je psihijatrijski tretman ključan te da članovi mogu dobiti pomoć i u vanjskim institucijama:

"Mi nismo klinika u koju netko dolazi jednom tjedno ili jednom mjesečno po lijekove i podršku. Mi smo mjesto u kojem ljudi mogu dobro napredovati i biti međusobno povezani."

Centar za beskućnike „Step Up“ širi se na dvije nove četvrti, a njegov sveobuhvatni pristup privlači pozornost. Centar je nedavno proslavio kupovinu dvije zgrade u Hollywoodu u kojima će biti uspostavljen stalni smještaj sa službama za podršku.

Jedan od vodećih dužnosnika u okrugu Los Angeles, Zev Yaroslavsky, kaže da privatne organizacije i dužnosnici sada više reagiraju na problem tisuća beskućnika na ulicama:

"Ne samo da nešto činimo, nego i možemo učiniti. Imamo akcijski plan za rješavanje kroničnog beskućništva. Znamo da nešto trebamo učiniti. Sada znamo i kako. Učinimo to."

Yaroslavsky kaže da kroz organizacije koje pružaju stalnu podršku, poput centra „Step Up,“ problem beskućništva konačno može biti riješen.

XS
SM
MD
LG