Linkovi

Majstorske gitare, ali iz tvornice


Majstorske gitare, ali iz tvornice
Majstorske gitare, ali iz tvornice

Ranih osamdesetih godina, mladi graditelj gitara Paul Reed Smith, pokušavao je da svoje instrumente proda velikim umjetnicima gitare. Danas, više od četvrt vijeka kasnije, Smithove gitare mnogi svrstavaju medju najbolje instrumente ikad napravljene.

Latino umjetnik Carlos Santana, i džezer Al Di Meola pripadaju u dva prilično različita muzička stila. Ipak, imaju nešto, tačnije - nekoga zajedničkog - Paula Reeda Smitha:

- Počeo sam praviti gitare u školskoj radionici, u bratovoj sobi i u mojoj sobi. I iznajmljivao sam alate za to.

Danas je drugačije - njegove gitare proizvode se u savršeno opremljenoj tvornici u obalnom dijelu Marylanda:

- Prodajemo ih mnogo.., ide nam jako, jako dobro.

260 zaposlenih u kompaniji PRS proizvelo je 13 hiljada gitara u Americi, a još 25 hiljada ih je proizvedeno u Južnoj Koreji, za one sa malo plićim džepom. Kompanija je na prodaji prošle godine zaradila 40 miliona dolara.

Od osnivanja, 1985. godine, kompanija PRS je uspjela da sebi uspostavi sigurnu zonu u veoma oštroj konkurenciji na tržištu. A kada osnivača pitate za njegovu poslovnu filozofiju, Smith jednostavno kaže da nastoji da proizvodi najbolje moguće gitare:

- Pitali su nas zašto su naše gitare tako različite, i ja sam zaključio da je u pitanju veoma komplikovana, dugačka lista detalja na koje obraćamo pažnju.

Briga o detaljima naročito je vidljiva u liniji proizvoda, odnosno seriji gitara u kolekciji Private Stock, za koje često kažu da su pola umjetničko djelo - a pola instrument.

Predsjednik kompanije PRS, Jack Higginbotham, kaže da gradnja vrhunske gitare počinje od drveta:

- Tijelo gitare radimo od javorovog drveta, a vratove od mahagonija. Lijepo parče mahagonija… Lijepo odzvanja…

Higginbotham kaže da je proces proizvodnje podjednako važan. Drvo se polako suši u specijalnoj prostoriji. Tielo se izrezuje kompjuterizovanim mašinama, preciznim do hiljaditog dijela milimetra. Sve se brusi ručno, a tako se i boji i lakira. Ukrasi na vratu gitare su takodje radjeni ručno.Za izradu jedne gitare prosječno treba šest nedjelja. Smith jednostavno kaže da kompanija teži savršenstvu:

- Naš je posao da nastojimo da gitare budu bolje, još bolje i još bolje.. I kad dodjemo do tačke gdje više ništa ne želimo da pokvarimo, nastojimo da istu stvar ponovimo još jednom, i još jednom…

Pažnja posvećena detaljima nije promakla muzičarima. Brian Meader prodaje gitare u Vašingtonskom muzičkom centru Chucka Levin, jednoj od prvih prodavnica koje su ponudile proizvode PRS-a. Meader kaže da se po kvalitetu gitara u masovnoj proizvodnji niko ne može mjeriti sa PRS-om:

- Dobijate gitaru konstruisanu kao po narudžbi, sa vrhunskim kvalitetom tona - a iz tvornice gitara. Vrlo malo proizvodjača može da se snjima natječe na svim tim nivoima. u isto vrijeme.

Paul Reed Smith istu pažnju detaljima posvećuje i svojoj najnovijoj liniji akustičnih gitara. Inače, njegove gitare se mogu kupiti po cijenama od 600 do nekoliko desetina hiljada dolara. Za svakog po nešto, važno je da se dobro svira.

XS
SM
MD
LG