Linkovi

Ponovno instalirana kupola za prikupljanje nafte iznad bušotine u Meksičkom zaljevu


Sada je – prema British Petroleumu – izlijevanje opet ograničeno jer je kvar popravljen. U međuvremenu, nove loptice nafte stigle su do plaža Pensacole u Floridi u do sada nezabilježenoj količini

U Meksičkom zaljevu, nakon što je podvodni robot udario u čelični poklopac nad oštećenom bušotinom – zbog čega se nafta nekih 11 sati nesmetano izlijevala - inženjeri British Petroleuma uspjeli su sinoć ponovno učvrstiti čelični poklopac koji je do sada barem djelomično ograničavao ekološku štetu. Sada je – prema British Petroleumu – izlijevanje opet ograničeno jer je kvar popravljen. U međuvremenu, nove loptice nafte stigle su do plaža Pensacole u Floridi u do sada nezabilježenoj količini.

Prije saniranja kvara, kupola je morala biti uklonjena kad je utvrđeno da se povećava pritisak u cijevi koja je vodila prema površini. Admiral Američke obalne straže Thad Allen rekao je da su inženjeri odlučili ukloniti kupolu nakon što je otkriveno da se povećava količina prirodnog plina u cijevi koja je pumpala toplu vodu u kupolu kako bi spriječila da se ne smrzne u ledenim vodama na dubini od oko tisući i petsto metara. Admiral je dodao da se vjeruje kako je podvodno vozilo na daljinsko upravljanje najvjerojatnije udarilo u kupolu zatvorivši jedan od njenih ventila. Dodao je da stručnjaci BP-a pregledavaju kupolu i kako se nada da će biti ponovno instalirana čim to bude moguće.

Vezano uz ovu temu, administracija predsjednika Obame priopćila je da će nastaviti s nastojanjima da se provodi šestomjesečni moratorij na podvodna bušenja unatoč jučerašnjoj odluci jednog suda. Savezni sudac jučer je ukinuo ovu zabranu, objasnivši da je ona odveć široka. Bijela je kuća priopćila da će uložiti priziv protiv ove odluke. Američki ministar šuma i prirodnih bogatstava Ken Salazar izjavio je da tijekom sljedećih nekoliko dana planira objaviti jednu novu odredbu kao podršku ovom moratoriju. Predsjednik Obama naložio je prekid podvodnog bušenja 27. svibnja, a kao odgovor na eksploziju i pogibiju 12 osoba na platformi Deep Horizon koja je prouzročila masivno istjecanje nafte u Meksičkom zaljevu.

XS
SM
MD
LG