Linkovi

Protivnici vakcinacije nasilno upali u zgadu RTV Slovenije


Protivnici vakcinacije i negatori postojanja Kovida 19 u studiju Radio-televizije Slovenije nakon upada u zgradu televizije, u prisustvu policije i zaposlenih, u Ljubljani, Slovenija, 4. septembra 2021. (Foto: Fejsbuk profi novinarke RTV Slovenije Barbare Vidmajer)
Protivnici vakcinacije i negatori postojanja Kovida 19 u studiju Radio-televizije Slovenije nakon upada u zgradu televizije, u prisustvu policije i zaposlenih, u Ljubljani, Slovenija, 4. septembra 2021. (Foto: Fejsbuk profi novinarke RTV Slovenije Barbare Vidmajer)

U zgradi RTV Slovenija dogodio se incident kada su demonstranti koji se protive vakcinaciji i koji negiraju postojanje Kovida 19 upali u studio informativnog programa, nakon čega je policija intervenisala i iz zgrade izbacila dvadesetak demonstranata.

Incident se dogodio u petak u 20:30, kada su demonstranti - koji protestuju već četiri mjeseca ispred zgrade RTV Slovenija – zahtijevali da u programu iznesu svoju istinu o koronavirusu, upali u studio informativnog programa.

Novinarka RTV Barbara Vidmajer objavila je video upada u studio na svom Facebook profilu i ispričala za N1 da su ljudi koji negiraju postojanje koronavirusa upali kroz vrata u predvorju zgrade i da su dalje išli hodnicima do studija TV Slovenija. Kako, usprkos svim pozivima, nisu željeli napustiti studio, policija je morala da ih odvuče napolje.

Slovenačka nacionalna televizija u saopštenju navela je da su nasilnim upadom u prostorije Televizije demonstranti grubo zloupotrijebili pravo na miran protest i da očekuje odlučnu akciju nadležnih institucija.

"Nakon višemjesečnog uznemiravanja fizički upad i napad na RTV Slovenija nisu samo napad na našu instituciju, već i na slobodan i nezavisan novinarski rad, što je jedan od temeljnih postulata demokratije", ističe se u saopštenju i dodaje da svako demokratsko društvo mora da ima nultu toleranciju prema takvim incidentima.

"Poštujemo slobodu govora i zahtijevamo da svi poštuju našu dužnost prema profesionalnom radu, osnovne civilizacijske norme i osnovno pravo naših zaposlenih na lično dostojanstvo, integritet i bezbjednost", dodaje se u saopštenju koje je preneo RTS.

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Vatmu istakao je da je to težak napad na tu medijsku kuću i da će odmah pojačati bezbjednost kako se ne bi dogodili slični incidenati.

"Do danas su protesti bili relativno mirni, iako vrlo ometajući, posebno za novinare u informativnoj emisiji TV Slovenija na prvom spratu. Nadam se da će vlasti više pažnje posvetiti ovom problemu", rekao je Grah Vatmu i istakao da na sreću povrijeđenih nije bilo.

Glavna urednica informativnog programa TV Slovenija Manica Janežič Ambrožič poručila je da od maja upozoravaju na stanje ispred zgrade televizije i da demonstranti uznemiravaju zaposlene i goste programa.

"Već smo poslali nekoliko prijava policiji. Nadam se da je ovo otrežnjujuće za sve i da će nas zaštititi. Ovo je nedopustiv napad na medije, novinarstvo i demokratiju", naglasila je Manica Janežič Ambrožič.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG