Linkovi

Protiv somalijskih pirata, sve novijim i sofisticiranijim načinima


Protiv somalijskih pirata, sve novijim i sofisticiranijim načinima
Protiv somalijskih pirata, sve novijim i sofisticiranijim načinima

Piratstvo će postati samo gore sve dok Somalija ne bude imala djelotvornu vladu koja će biti u stanju uhvatiti se u koštac s piratskom mrežom na kopnu

Sa sve učestalijim i sofisticiranijim napadima somalijskih pirata, borba protiv tih zločinaca sve je intenzivnija. Brodarske kompanije i međunarodne mornaričke snage pronalaze nove načine suprotstavljanja sve većoj prijetnji međunarodnoj trgovini u Indijskom oceanu.

Stručnjak za pomorsku sigurnost John Twiss nedavno je na vlastitoj koži iskusio napad pirata: “Mogli smo vidjeti ljestve u čamcu u daljini, što nam je govorilo da nas namjeravaju napasti. Kad su se približili na oko 150 metara, počeli su pucati”.

U tom je trenutku Twiss odveo posadu broda u takozvanu ‘tvrđavu’ – zaključanu sigurnosnu sobu u utrobi broda, u koju pirati ne mogu ući: “Nakon otprilike sat vremena, uspostavili smo kontakt s helikopterom koalicijskih snaga s međunarodnog ratnog broda koji nam je dolazio u pomoć. Savjetovao nam je da promijenimo kurs prema njima. Kormilo i kontrolu motora preusmjerili smo na tvrđavu, pa smo iz nje mogli upravljati brodom”.

Kad su pirati shvatili što se događa, napustili su brod i spustili se nazad u svoj čamac.

Dodijeljivanje određene prostorije kao sigurnog utočišta posade broda jedan je od nekoliko načina na koje se brodske kompanije nastoje boriti protiv piratstva.

NATO i Europska unija imaju zajedničke protu-piratske misije u Indijskom oceanu, dok su Rusija, Indija, Kina i nekoliko drugih zemalja pridonijele svojim ratnim brodovima.

Njemački kontra-admiral Thomas Ernst zamjenik je zapovjednika za operacije u misiji Europske unije: “Statistički podaci o značajnom i stalnom rastu piratskih aktivnosti pokazuju da nismo u stanju odvratiti pirate od napada. Međutim, na ovaj način smanjujemo njihovu uspješnost tih”.

Kad snage ratne mornarice susretnu čamce, za koje sumnjaju da su piratski, često ispale pucanj upozorenja i potom pošalju helikoptere i timove mornara za uhićenje osumnjičenih. Međutim, područje koje ratna mornarica pokriva je ogromno, i još se povećava. Nedavni piratski napadi dogodili su se u blizini obale Tanzanije, pa čak i Indije – tisuće kilometara od piratskih baza u Somaliji.

Još jedan problem je što činiti s piratima kad bivaju uhićeni. U jednom prijelomnom slučaju u Hamburgu u Njemačkoj, desetero navodnih pirata trenutno se nalaze na suđenju za napad na njemački brod kontejner. No, takva su suđenja vrlo rijetka. Obično većina pirata biva razoružana i oslobođena, tako da ih ništa ne sprječava da se ponovno naoružaju i vrate piratstvu. Još jednom kontra-admiral Thomas Ernst: “Plaća za i najniže rangiranog vojnika je sada deset tisuća dolara i više. Šanse da budu ulovljeni relativno su male, a vjerojatnost suđenja još manja. Mi tu računicu moramo prilagoditi u našu korist”.

Admiral Ernst kaže da će piratstvo postati samo gore – sve dok Somalija ne bude imala djelotvornu vladu koja će biti u stanju uhvatiti se u koštac s piratskom mrežom na kopnu.

XS
SM
MD
LG