Linkovi

Prosvjedi se proširili na više od 10 zemalja


Protests Across the Muslim World
Protests Across the Muslim World
Novi anti američki prosvjedi su izbili diljem islamskog svijeta danas, medju njima najnovije demonstracije u glavnom gradu Tunisa. Policija je morala bacati suzavac na demonstrante koji su se bacali na policiju kamenjem. neki od prosvjednika su uspjeli čak preskočiti zid koji okružuje američku ambasadu , ali su brzo savladani.

Nasilje se danas proširilo i na Sudan, gdje se policija žestoko sukobila sa hiljadama demonstranata koji su krenuli ka američkoj , kao i njemačkoj ambasadi.
Petak je 4 - ti dan prosvjeda zbog kontroverznog amaterskog filma Nevinost Muslimana, a mnogi prosvjednici za cilj imaju one zemlje, prvenstveno Ameriku, za koje smatraju da nisu dovoljno učinile da zaustave prvenstveno stvaranje ovog filma, a potom i njegovo prikazivanje na You Tube internet kanalu.

Američka i druge diplomatske misije diljem svijeta su podigle mjere sigurnosti na najviši nivo.
Neke od najvećih demonstracija su se odvijale u Kairu, gdje je policija takodjer koristila suzavac. Egipatski predsjednik je pozvao na smirivanje, a policija je načinila i barijeru kako bi blokirala put do američke ambasade.

Američki ratni brodovi su nadomak Libijske obale, dok je dodatno osoblje marinaca rasporedjeno i u američku ambasadu u Jemenu.

Da podsjetimo da je libijska vlada saopćila da su 4 osobe uhapšene vezano za ubojstvo američkg ambasadora i još tri američka gradjanina u Benghaziju, ali o ovim hapšenjima još uvijek nema dodatnih detalja.
Američke obavještajne agencije trenutno istražuju navode o umiješanosti al Qaide u ubojstva , ali za sada nema čvrstih dokaza za to.Predsjednik Obama je jučer rekao da trenutno Egipat ne smatra saveznikom ali ni neprijateljem. To je nova vlada koja pokušava da nadje svoj put. Demokratski je izabrana i čekat ćemo da vidimo kako će odgovoriti na incidente, kazao je predsjednik .
XS
SM
MD
LG