Linkovi

Protestna šetnja ljekara i stomatologa u Bihaću


The strike of medical workers of the Una Sana Canton in Bihać
The strike of medical workers of the Una Sana Canton in Bihać

U svim zdravstvenim ustanovama u USK, 18. februara počeo je generalni štrajk, a zbog nepoštivanja odredbi kolektivnog ugovora u tri zdravstvene ustanove USK, u kojima radi i najveći broj doktora - Katonalna bolnica, Dom zdravlja u Bihaću i Opća bolnica u Sanskom Mostu.

Protestnom šetnjom od Kantonalne bolnice do zgrada Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona (USK) i Ministarstva zdravstva u Bihaću, gdje su simbolično skinuli svoje bjele mantile, doktori medicine i stomatologije zaposleni u zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu željeli su nadležnima ukazati na ono što će se desiti ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni i ukoliko se stanje u zdravstvu ne poboljša.

Ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović ranije je kazala kako je Vlada USK planirala određena finansijska sredstva za pomoć ovim zdravstvenim ustanovama, ali da do usvajanja budžeta ne mogu ništa konkretno uraditi, jer je na snazi još uvijek Odluka o privremenom finansi finansiranju.

Uz poštivanje važećeg kolektivnog ugovora doktori traže da im se, kako kažu, omoguće uslovi da ostanu i rade u svojoj zemlji, jer su suočeni sa svokodnevnim odlaskom mladih ljekara iz USK u neke od zemalja EU.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG