Linkovi

Protesti sindikata ispred Vlade Kantona Sarajevo


Protest sindikata ispred Vlade Kantona Sarajevo
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Protest sindikata ispred Vlade Kantona Sarajevo

Više od 100 radnika iz sektora zdravstva, policije, prosvjete, državne službe, sudske vlasti i komunalne djelatnosti, okupilo se danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo tražeći poboljšanje uvjeta rada i povećanje plate. 

Radnici, na prvom mjestu, traže utvrđivanje osnovice za obračun plata u iznosu od 400 KM. Također, zahtjevaju i poštivanje kolektivnih ugovora, kao i povećanje plate radnicima u komunalnoj privredi za četiri posto.

Protesti su počeli intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a potom su uslijedila obraćanja predstavnika sindikata. Radnici su nosili transparente na kojima su istaknute poruke za predstavnike vlasti.

“Tražimo veće plate jer nam je dosta života na rate”, “Padaj silo i nepravdo”, “Pametniji neće popuštati više” - samo su neke od poruka. Premijeru KS Edinu Forti obratili su se riječima “Edine Forto, danas smo fini, a sljedeći put ćeš plakati Dini”.

I zdravstveni radnici su tražili svoja prava pred zgradom Vlade KS , odnosno povećanje plate kroz usklađivanje koeficijenata i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Ševala Lendo je zdravstvena radnica 40 godina, a zaposlena je u Domu zdravlja Ilidža u Centru za mentalno zdravlje.

“Svi radnici su članovi sindikata i na prvom mjestu tražimo povećanje plate koje su mizerne za posao koji obavljamo. Zatim poboljšanje uvjeta rada koji su katastrofalni. U zdravstvu radim 40 godina i nikada nije bilo gore stanje. Prije rata nikada nismo izašli na proteste, a pogledajte šta nam danas rade”, izjavila je Ševala za Glas Amerike.

U ime prosvjetnih radnika se obratio predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS Faruk Bešlić koji je istaknuo da su prosvjetni radnici jedna od najugroženijih profesija te da zaslužuju bolji položaj.

Ukoliko se ne ispune radnički zahtjevi, najavljen je generalni štrajk i obustava rada ustanova u kojima rade.

XS
SM
MD
LG