Linkovi

Sarajevski studenti traže obraćanje na sjednici Skupštine KS


Studenti koji su danas protestovali kod Zemljaskog muzeja u Sarajevu pozvali su na odgovornost nadležnih, rješenje i strožije sankcije, nakon što su u saobraćajnoj nesreći poginule dvije studentice.

„Jer ne želimo da budemo slijedeći“, poručilo je nekoliko stotina okupljenih.

Studenti su ranije dobili odobrenje da prisustvuju vanrendoj Skupštini Kantona Sarajevo najavljenoj za sutra, a danas su najavili da će sve učniti da im se dozvoli obraćanje.

Ovo je treće protestno okupljanje u Sarajevu u posljednjih sedam dana nakon pogibije Selme Agić i Edite Malkoč, studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Sanjin Sefić je osumnjičen da 10. oktobra automobilom pri velikoj brzini udario Selmu i Editu, a zatim pobjegao. Trenutno se nalazi u pritvoru u Srbiji i čeka se na njegovo izručenje.

Sarajevska policija je objavila krajem prošle sedmice dosije Sefića. Lista se sastoji od mnoštva prekršaja iz saobraćaja, remećenja javnog reda i mira, kao i krivičnih djela poput razbojništva i napada na službenu osobu. Vožnja u pijanom stanju u osam slučajeva, brzina veća od dozvoljene u četiri navrata, prolazak kroz crveno, samo su neki prekršaji Sefića.

Prema podacima policije, u devet mjeseci ove godine u saobraćajanim nesrećema u Kantonu Sarajevu život je izgubilo 16 osoba – devet vozača, pet pješaka i dva putnika. Teže je povrijeđeno 151 osoba, navodi policija Kantona Sarajevo.

Današnji protesti, koje su organizovali studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu, trajali su od 16 do 18 sati.

„Dozvolite nam da gradimo znanje i da to znanje primjenimo. Znanje Selme i Edite bi gradilo promjenu. Za Selmu i Aditu, i sve žrtve sarajevskih ulica i države, tražite pravdu. Budimo zajedno i zahtijevajmo da živimo“, poručili su studenti.

XS
SM
MD
LG