Linkovi

Protesti građana pred zgradom Ureda visokog predstavnika u Sarajevu


Bosnia and Herzegovina -- People of Sarajevo protest in front of the Office of the High Representatives (OHR) in Sarajevo, October 25, 2021.
Bosnia and Herzegovina -- People of Sarajevo protest in front of the Office of the High Representatives (OHR) in Sarajevo, October 25, 2021.

Stotinjak građana okupilo se u ponedjeljak, 25. oktobra, na protestima ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, kako bi upozorili da trenutna politička situacija u BiH "ugrožava mir i stabilnost".

Jedan od demonstranata Selver Bašić kazao je novinarima da ne očekuje da će OHR reagovati, ali da građani moraju podići glas.

"Ne očekujem da će se išta promijeniti, ali protestovati se mora, jer ovako dalje ne ide", kazao je Bašić.

Među okupljenim građanima je i nekadašnji predsjednik Skupštine Republike BiH Miro Lazović koji je kazao da očekuje da OHR reaguje i zaštiti ustavni poredak BiH.

Jedan od zahtjeva građana okupljenih ispred zgrade OHR-a je zabrana političkog djelovanja članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjednici RS Željki Cvijanović, predsjedniku Narodne skupštine RS Nedeljku Čubriloviću.

Političari iz RS-a, prema zaključku Narodne skupštine Republike Srpske, ne učestvuju u radu državnih institucija od kraja jula, nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko (Incko) nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Milorad Dodik izjavio je 20. oktobra u Banjaluci da će do 28. oktobra biti pripremljena sva dokumentacija koja se odnosi na najavljeni prenos državnih nadležnosti na RS.

Podsjećamo, Dodik je ranije najavio da planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH, nakon čega bi RS trebala da formira svoju obavještajnu strukturu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG